.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как букетите да красят дома по-дълго време

д-р Вергиния Николова | преди 4 години
2110371723.jpg
Няколко практични съвета за цветята във вазата

Водата на цветята във вазата сменяйте веднъж на няколко дни, но не я доливайте. Използвайте престояла вода едно денонощие, която през това време се е дехлорирала и има вече стайна температура, защото по-студената вода трудно се попива от растенията.

Когато получите нов букет, отрежете косо част от крайчетата на стъблата. Срязването под ъгъл ще им помогне по-лесно да поглъщат водата. Самото рязане е добре да се извършва под водата, за да се намали достъпа на кислород, което намалява и гниенето. 

Премахвайте увехналите цветове от букета. Те пречат на останалите цветя, защото създават гниене. Потопените във водата листа гният бързо и отделят неприятна миризма. За тази цел долните зелени листа също се отстраняват.

Срещу загниването:

- Поставете парченце активен въглен.

- Може да се използват 1-2 капки белина или водка, които ще попречат на микроорганизмите във водата да се развиват.

- Към 1 л вода може да добавите 2 с.л. захар, която ще подхрани цветята и 2 с.л. оцет, който ще задържи размножението на микроорганизми.

- Изпитан метод е поставяне на таблетка аспирин във водата при всяка смяна.

- Някои хора използват антисептичния ефект на водата за уста.

- В цветарските магазини се предлагат и готови препарати за унищожаване на бактерии.

Трик за поддържане на цветята в стегнат букет е като напръскате долата повърхност на листата с лак за коса, което ще предпази цветята от по-бързо увяхване и няма да им позволява да се отпуснат повехнали.

Трайността на букетите зависи от вида и сорта на самите цветя, но с тези практични съвети може да удължите времето, през което ще се радвате на красотата им и спомена за жеста на внимание и любов.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?