.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Защо хората пресичат на червен светофар

Евгений Милов | преди 1 година
червен светофар
Снимка: iStock
Не е до глоби – всичко опира до култура

Не солидните глоби, а самодисциплината и културата определя как хората пресичат улицата, сочи съвместно прочуване на Седрик Сюйор от Френския национален център за научни изследвания и Университета в Страсбург.

Проведеното в Страсбург и Нагоя зследването установило, че 41,9% от французите без колебание преминават на червен светофар в присъствието на други пешеходци, докато японците рядко дръзват – само 2,1%.

Специалистите обясняват това не с глобата, а заради различията в културата, реакцията на другите и социалния натиск, който играе много по-значима роля в Япония. Докато нежеланието на французите да спазват правилата очевидно е свързано с чувството им за свобода и липсата на сметка, която държат за поведението на останалите.

Мъжете демострирали по-рисковано поведение от жените при пресичане на улицата - 40,6% срещу 25,7%.

червен светофар
Снимка: iStock
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?