Търсенето на работа в днешните смутни за икономиката времена никак не е лесна задача. В първата част на материала "В търсене на работата - мечта..." вече ви дадохме няколко ценни съвета за това как да изберете и спечелите подходящата за вас позиция. Сега ви представяме още пет стъпки, които е препоръчително да предприемете, ако искате да намерите бързо най-добрата длъжност:

1. Спечелете предимство пред останалите кандидати с личен контакт

В момента, в който попаднете на примамлива обява, постарайте се да установите личен контакт с отговорния за немане на персонал човек или с някой, който работи във въпросния отдел. Намерете имейла му чрез Интернет и изпратете съобщение директно до него, като обясните защо искате да се присъедините към екипа.

2. Поддържайте добра онлайн репутация

Екипите за подбор на персонал задължително проверяват кандидатите за дадена позиция онлайн. Затова внимавайте какви "следи" за себе си оставяте в мрежата (включително със снимките, които качвате във Фейсбук). В социалните мрежи публикувайте предимно данни, свързани с професионалната ви история, защото именно те са първото нещо, което се вижда след изписване на името ви в Google, например.

3. Направете си собствен уебсайт

Ако искате да подсилите репутацията си в Интернет, направете си собствен уебсайт, който да представлява личното ви портфолио. В него опишете всички умения и знания, които притежавате в дадена област. Ако нямате възможност да изготвите сайт, блогът също ще ви бъде от полза.

4. Бъдете информирани

Дори, когато останете без работа за известно време, следете всичко, което се случва в сферата на професионалното ви развитие. Информирайте се за нововъведенията, политиката на ръководене на съответния бизнес и четете актуални мнения, публикувани във форуми и блогове. Това не само ще ви помогне да се представите по-добре, когато се явите на някакво интервю за работа, но и ще ви даде свежи идеи за това къде и как да търсите подходяща позиция.

5. Не проявявайте излишна скромност

Когато се явявате на интервю за работа, недейте да скромничите прекалено много. Демонстрирайте по всякакви възможни начини уменията и знанията си пред евентуалния ви бъдещ работодател. Оставете му телефоните за контакт с предишните ви шефове, които биха могли да дадат добри препоръки за вас.

И не на последно място - не забравяйте, че намирането на работата - мечта може да е трудно, но не е невъзможно. Дерзайте!