На 24 януари се навършват 31 години от екзекуцията на Тед Бънди. Когато 14 години по-рано, през 1975 г., Бънди е арестуван по подозрение в убийство, никой не е вярвал, че младият мъж може да е отговорен за него. Тед Бънди е бил добре изглеждащ и много интелигентен. От 6 години е имал връзка с жена и през повечето време двамата са били щастливи. По-късно обаче се оказва, че чаровният мъж е отговорен за убийството на десетки жени в цяла Америка – признал е за 30, но вероятно са много повече.

Тед Бънди не е нито най-жестокият, нито най-активният сериен убиец в света, но историята му безспорно е една от най-интересните. В продължение на години той е преследвал жени и ги е убивал. Изнасилвал ги е и се е гаврел с труповете. Но когато всички тези подробности станали известни, десетки жени започнали да изпращат писма и да се обясняват в любов на убиеца.

Снимка: Уикипедия

Известно е, че когато медиите разпространили информацията, че всички жертви били с дълга коса, разделена на две, съдебната зала се напълнила с млади жени, които си били направили точно тази прическа, за да впечатлят убиеца.

Неочакван брак в съдебната зала

Една от тях била Карол Ан Буун, бивша колежка на Тед Бънди. Тя имала връзка с него преди да бъде арестуван и станала една от най-големите му поддръжнички, след като го обвинили в убийствата, които тя не вярвала да е извършил. По време на процеса убиецът, който се отказал от правото си да ползва адвокат и избрал да се защитава сам, я призовал като свидетел и я попитал дали иска да се омъжи за него. Тя се съгласила, при което Бънди обявил, че двамата вече са женени.

Снимка: Уикипедия

Звучи невероятно, но процедурата била напълно легална. Тед Бънди, който преди да го арестуват бил студент по право, намерил остарял закон в САЩ, според който засвидетелстване на желание за брак в съдебна зала и в присъствието на съдия е достатъчно, за да бъде бракът действителен. Може да видите и запис от уникалната „брачна церемония“:

Двамата с Карол Ан Буун консумирали брака в затвора, зад вендинг машина и младата жена забременяла. Роуз Бънди се родила на 24 октомври 1982 г. Къде се намира днес тази 37-годишна жена, никой не може да каже. Предполага се, че Роуз Бънди отдавна е променила името си и дори че живее в чужбина, за да не бъде свързвана с жестокия убиец.

Бягство от затвора

Въпреки тежките обвинения, Тед Бънди успял два пъти да избяга от затвора. Тъй като Бънди се защитавал сам, през 1977 г. му било позволено да използва библиотеката. Един ден охраняващият го полицай се разсеял, прозорецът бил отворен и убиецът използвал възможността. Скочил през прозореца и избягал.

Снимка: istockphoto.com

В края на същата година, след като бил заловен, Тед Бънди избягал отново. Този път успял да направи дупка в тавана на килията си и се измъкнал през стените.

Снимка: Уикипедия

И в двата случая психопатът не се спотаявал някъде, а използвал кратките си периоди на свобода, за да убива още жени. Именно едно от тези „допълнителни“ убийства дали на съда най-силното доказателство срещу Тед Бънди – следи от зъби по тялото на една от жертвите.

В крайна сметка Тед Бънди бил осъден на смърт и преди екзекуцията си признал за 30 убийства в 7 щата. Някои от жертвите все още не са идентифицирани. Предполага се, че това са само част от жертвите на Тед Бънди и че е възможно бройката да е много по-голяма.

Снимка: Уикипедия

Историята на Тед Бънди звучи като сюжет на филм, така че не е изненадващо, че има няколко филма за убиеца. На следващата страница може да прочетете кои от тях си заслужава да гледате >>>

 

 

Филмите за Тед Бънди, подредени от най-хубавия до най-слабия

„Изключително зловещ, шокиращо зъл и жесток“ (Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile) от 2019 г.

В ролята на Тед Бънди: Зак Ефрон

Снимка: Getty Images

Филмът, който излезе миналата година, поставя в центъра на историята връзката между Тед Бънди и приятелката му Лиз Кендал. Това не е изненадващо, защото филмът е екранизация по книгата ѝ „Принцът фантом: Животът ми с Тед Бънди“.

Снимка: imdb.com

Драмата спечели няколко по-малки награди, но се размина с големите, най-вече заради критиките, че поставя Тед Бънди в твърде благоприятна светлина. И наистина, Зак Ефрон прави много добра роля и никое от убийствата не е показано. До самия край на филма Бънди изглежда като несправедливо обвинен герой.

Това обаче е най-точното представяне на събитията. Режисьорът Джо Бърлинджър е изгледал всички кадри с Бънди и е потърсил всички снимки, за да може да пресъздаде атмосферата с най-малките подробности – включително с какви дрехи са били облечени участниците в историята.

„Преднамереният непознат“ (The Deliberate Stranger) от 1986 г.

В ролята на Тед Бънди: Марк Хармън

Снимка: Getty Images

Телевизионният филм от 1986 г. често е сочен за един от най-добрите филми за Тед Бънди, правени някога. Най-вече заради ролята на Марк Хармън (звезда от сериала „Военни престъпления“), която е една от най-добрите в кариерата му. Актьорът дори получи номинация за „Златен глобус“.

Снимка: imdb.com

Филмът се концентрира върху престъпленията на Тед Бънди и върху опитите на полицията да го залови. Основният му недостатък обаче е, че е създаден преди края на историята – екзекуцията на Тед Бънди.

„Тед Бънди“ (Ted Bundy) от 2002 г.

В ролята на Тед Бънди: Майкъл Райли Бърк

Както и да го погледнем, филмът е провал – заклеймен от критиците и от зрителите (успя да спечели по-малко от 70 000 долара при бюджет от над милион). Въпреки това филмът е интересен, защото, за разлика от „Преднамереният непознат“ преди това, обръща внимание не толкова на преследването, колкото на чудовището, което живее в нормално изглеждащия Бънди.

Снимка: imdb.com

Филмът обаче си навлече сериозни критики именно заради това, тъй като много хора считат за лош вкус опита на създателите му да ни накарат да разберем мотивите и подтиците на серийния убиец.

„Човекът от реката“ (The Riverman) от 2004 г.
В ролята на Тед Бънди: Кари Елуис

Снимка: Getty Images

Филмът разказва за преследването на сериен убиец. За да разберат как мисли престъпникът, полицията се обръща към най-жестокия убиец, когото са задържали – Тед Бънди. Звучи като сюжета на „Мълчанието на агнетата“, но е по действителен случай.

Снимка: imdb.com

През 80-те години Тед Бънди помага на полицията да залови убиеца от Грийн Ривър. За разлика от предишните филми, тук историята на Бънди е на заден план.

„Залавянето на убиеца от Грийн Ривър“ (The Capture of the Green River Killer) от 2008 г.
В ролята на Тед Бънди: Джеймс Мастерс

Снимка: Getty Images

Историята е същата като в „Човекът от реката“, но е отделено повече внимание на полицейските действия, отколкото на помощта на Тед Бънди.

Снимка: imdb.com

В минисериала Бънди се появява само в един от епизодите.

„Непознатият до мен“ (The Stranger Beside Me) от 2003 г.
В ролята на Тед Бънди: Били Кембъл

Снимка: Getty Images

Филмът е екранизация по книгата на Ан Рул, която е познавала убиеца по времето, когато е извършвал чудовищните си престъпления.

Снимка: imdb.com

Във филма има много грешки и неточности, което го прави един от най-слабите биографични филми за Тед Бънди.

„Бънди: Наследството на злото“ (Bundy: A Legacy of Evil) от 2009 г.
В ролята на Тед Бънди: Корин Немец

Снимка: Getty Images

В опита си да направят един от най-зловещите убийци на всички времена дори още по-плашещ, създателите на филма са успели единствено да го превърнат в посредствен нискобюджетен хорър.

Снимка: imdb.com

Единственото що-годе приемливо нещо във филма е актьорската игра на Корин Немец, който има богат в изпълнението на ролята на убиец.