17-ият София Филм Фест е в дните между 7 - 17 март в София, с предварителни прожекции от 1 до 6 март в Дома на киното и допълнителна програма от 18 март до 24 март в София, Бургас и Пловдив. Фестивалните прожекции ще продължат до 7 април в Дома на киното.

Фестивалът се открива официално на 7 март със световната премиера на „Витоша” на Любомир Младенов, документален филм за планината-оазис, разположена в покрайнините на София, но също и за гражданското общество, готово да затвори Орлов мост с телата си.

Сред специалните събития на София Филм Фест 2013 са Норвежката гала с прожекцията на филма „Кон-Тики” на Йоаким Ронинг и Еспен Сандберг, посветен на изследователя Тур Хейердал и българската премиера на нямата черно-бяла тореадорска приказкаСнежанка” на испанеца Пабло Бергер.

Официалното закриване на международната програма на 17 март в зала 1 на НДК ще предложи на зрителите „Любов” на Михаел Ханеке, носител на "Оскар" за чуждоезичен филм и номиниран в още 4 категории, носител на „Златна палма” в Кан ’12, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 „Сазар”-а, 2 награди БАФТА и 4 награди на Европейската филмова академия.

В Международния конкурс за Голямата награда за най-добър филм (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят) ще се съревновават:

Дай плячката!” (Gimme the Loot) – САЩ, режисьора Адам Леон
Джулай” – България, режисьор Кирил Станков
Месец в Тайланд” (A Month in Thailand) – Румъния, режисьор Паул Негоеску
Мона” (Mona) – Латвия-Исландия, режисьор Инара Колмане
Панихида” (Panihida) – Молдова-Германия, режисьор Ана-Фелиция Скутелнику
Порцелановият кон” (The Porcelain Horse) – Еквадор-САЩ, режисьор Хавиер Андраде
Последният Елвис” (The Last Elvis) – Аржентина, режисьор Армандо Бо
Празен дом” (The Empty Home) – Киргизстан-Русия-Франция-Великобритания, режисьор Нурбек Еген
Цветът на хамелеона” – България, режисьор Емил Христов
Чест” (Honour) – Великобритания, режисьор Шан Хан
Шаркия” (Sharkiya) – Израел-Франция-Германия, режисьор Ами Ливне
Oh Boy” – Германия, режисьор Ян Оле Герстер

Тази година на фокус е киното от Израел. В него са включени осем заглавия. Военната драма „Буфор”, документалната анимация „Валс с Башир”, историческия епос „Долината на смелите”, драмата „Мениджър човешки ресурси”, комедията „Според размера”, младежката история „Ще бягаш ли с мен?”, вълнуващата семейна драма „Вместо нея” и селектираният в конкурсната програма „Шаркия” ще представят на фестивалната публика различни аспекти от съвременното израелско кино.

Програмата „Оптимистите – 70 години от спасяването на българските евреи” обединява други 10 игрални и документални заглавия, свързани с Холокоста и спасяването на българските евреи. Сред тях са два филма на Джаки Комфорти, който очакваме като специален гост на събитието – „Оптимистите“ и премиерния за България „Балкански джаз“, както и програма от класически български филми по темата от „Звезди“ насам.

Кадър от филма "Пиета"
В рубриката „Големите награди”, която включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света ще гледаме „Цезар трябва да умре”, „Пиета” („Златен лъв” - Венеция ’12) на Ким Ки-Дук, „В къщата” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’12) на Франсоа Озон, който ще бъде представен от изпълнителя на главната роля Ернст Юмхауер и „Наръчник на оптимиста” на Девид О. Ръсел.

Освен, че участва в тази програма, „Всички мои роднини” на Раду Жуде, стартирал като проект на София Мийтингс е и сериозен конкурент в Балканския конкурс. Негови съперници са още един румънски филм - „За охлювите и хората” на Тудор Джурджу, 3 турски заглавия, 3 сръбски, „Кривина” на босненеца Игор Дърляча, гръцкият „L” и „Цветът на хамелеона”. За първи път двама от участниците в журито за Международния конкурс на СФФ имат филми в балканския конкурс. Йешим Устаоглу ще представи „Чистилище” (Турция-Франция-Германия), а Мирослав Момчилович - „Смърт на човек от Балканите

Кадър от филма "Хичкок"
В програмата „Киното утре – големите надежди” са включени филми на някои от обещаващите имена в съвременното кино през последната година, сред които „Хичкок” на Саша Джервази (игрален дебют с номинации за „Оскар”, „Златен глобус” и БАФТА), „Измислената история на Греъм Чапман от „Монти Пайтън” – анимация с гласовете на легендите от „Монти Пайтън”, испанският „Мъртвецът и щастието” (носител на „Сребърна раковина” и наградата на ФИПРЕССИ от Сан Себастиан ‘12), „Твърдоглавецът” (белгийското предложение за „Оскар” ‘12 за чуждоезичен филм), латвийската комедия „Kolka Cool” (с награда на ФИПРЕССИ от фестивала в Котбус ’12) и английската хорър комедия „Хищници” на Джон Райт.

Освен всичко това - селекция от български филми, създадени в периода март 2012г. - март 2013г., ретроспектива, включваща 12 филма от братя Тавиани и още много вълнуващи събития.

Програмата съдържа над 200 игрални, документални и късометражни филма.

Готови ли сте за кино?