.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Честит Ден на народните будители!

LadyZone | преди 37 седмици
Паисий Хилендарски
Денят на народните будители е празник на големите българи - нека събуди здрав смисъл за съществуване и интерес към дейците на нашето миналото!

Днес празнуваме Деня на народните будители – един от най-българските празници, посветен на делото на родните просветители, книжовници, революционери и будители на възраждащия се национален дух, стремеж към българско самосъзнание, образование и книжовност!

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив, а през 1922-а тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевски предлага 1 ноември да се отбелязва като празник на народните будители.

С указ на цар Борис Трети през следващата година е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи, но забранен през 1945-а от комунистическия режим в страната. Честването му се възобновява на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители.

Паисий Хилендарски

Сред най-тачените български народни будители на този ден са Свети Иван Рилски, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, братя Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петко Р. Славейков, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Йоаким Груев, Христо Г. Данов и много други.

Денят на народните будители е празник на големите българи - нека събуди здрав смисъл за съществуване и интерес към дейците на нашето миналото!

Честит празник, българи!

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?