Какви сте в любовта спрямо хормоните, които доминират у вас? Антропологът д-р Хелън Фишър посвещава повече от 30 години от живота си, за да изследва тайните на любовта и връзката им с хормоналната система. Една от теориите, до които тя достига е, че всичко, което ни се случва в интимните отношения, зависи от водещите хормони, които доминират в организма. Точно тези хормони формират вашия тип личност, предпочитания, нужди, ценности, избор на партньор и взаимоотношения. Д-р Фишър условно разделя хората на четири типа любовници спрямо хормона, който доминира у тях – това са Изследователите, Строителите, Ръководителите и Дипломатите.

Изследователи

Изследователи, според д-р Фишър са всички хора, у които се наблюдават завишени нива на хормона допамин. Те имат непрестанен стремеж към новото – както в отношенията, така и във всички останали сфери на живота. Изследователите имат много и разнообразни интереси, склонни са да рискуват и да изневеряват на половинките си. Въпреки това те са весели, оптимисти, харизматични и влагат много ентусиазъм в това, което правят.

Строители

При Строителите, се наблюдават повишени нива на хормона серотонин. Те са привързани към традициите, обичат спокойствието и моногамията и са много верни на партньорите си. Те обичат рутината и дългосрочните отношения, които градят бавно и търпеливо цял живот.

Ръководители

При Ръководителя, независимо дали става въпрос за мъж или жена, се откриват завишени нива на мъжкия хормон тестостерон. Представителите на тази група хора са решителни, устремени, често са инициаторите на връзките си и имат твърди принципи как трябва да се случват отношенията. Те са прями, имат добра логика и са завидни стратези. Те обичат да доминират и да взимат решенията в двойката.

Дипломатите

Личностите с повишени нива на хормона естроген са творчески, емпатични и чувствителни натури. Те са насочени към обществото, загрижени за другите, толерантни, интуитивни и просоциални. Те лесно се доверяват, естествени са и много емоционални. Дипломатите предпочитат да следват, вместо да водят, да подкрепят и обгрижват.

Вижте между кои се случват най-успешните връзки според д-р Хелън Фишър във Frida.bg.