Вълнува ме темата за допълнителни ваксини на деца над 3-годишна възраст,които са извън имунизационния календар. Каква е практиката в другите държави от ЕС? Благодаря. От Kremena Hristova

Потърсих мнението на доц. д-р Евгений Генев, председател на Българската педиатрична асоциация, който обясни, че когато детето е на 3 години и 2-3 месеца, вече би трябвало да е получило всички задължителните ваксини от българския имунизационен календар. Ваксинациите, предвидени в българския календар, съответстват на тези, включени в календарите на страните от Европейската общност.

Ако не е поставена пневмококовата ваксина, която е сравнително нова у нас, направете консултация с вашия педиатър, защото той най-добре познава здравословното състояние на детето ви.

"Не е уместно детето да получи пневмококовата ваксина след 3-годишна възраст, защото няма начин досега да не се е срещало с пневмококи”, смята доц. Генев. Преболедувайки от инфекция на дихателните пътища, организмът има способността сам да си изгради естествен имунитет, т.е. устойчивост при евентуална следваща среща с пневмококите.

Тук можете да се консултирате с новия имунизационен календар, който влезе в сила от 1 април.