Има ли идеален сексуален партньор – е въпрос, който хората си задават често, особено когато са леко разочаровани от новото си романтично запознанство или пък от провалената любовна нощ в леглото.  

От физиологична гледна точка всеки може да стане подходящ сексуален партньор. Но пълното, дълбоко удовлетворение в леглото не се определя от размера на гениталиите или броя на фрикциите. Това, което пречи на жените да постигнат удовлетворение е погрешно схващане, че оргазмът изисква определен размер на половия член или пък конкретен брой движения.

Проучвания показват, че голяма част от хората не изпитват удоволствие и оргазъм по време на секс, сочи участник в програмата Mindfullness в Оксфордския университет, Наталия Лугова.

Сексът е средство за задоволяване преди всичко на емоционалните нужди. Това означава, че качеството му зависи от това доколко партньорите се доверяват един на друг и са спокойни по време на интимност, могат свободно да говорят за своите фантазии и да бъдат в този процес с емоции.

По този начин пътят към идеалния партньор минава през много работа първо върху самите нас. Придобиването на емоционална зрялост, психологическото здраве, освобождаването от комплекси и развитие на личността са част от важните компоненти за постигането на удоволствие от секса.

Вредно ли е за здравето честото мастурбиране?

Мастурбацията може да повлияе на сексуалните отношения с партньор по различни начини. В един случай, ако например дамата изучава техники за интимен масаж и овладява техники за развиване на чувственост с помощта на специални стимуланти, това ще повиши нейната възприемчивост към ласките на партньора, амплитудата и силата на нейния оргазъм.

Въпреки това, ако мастурбацията следва един добре установен сценарий, при който е най-лесно жената да облекчи напрежението, такъв навик заплашва да се превърне в пречка за една връзка. Това може да се сравни с навика на преяждане:

Когато човек не може да изчака основното хранене и похапва различни междинни хранения през целия ден. В резултат на това той не изпитва глад преди хранене и следователно не получава пълно удоволствие и удовлетворение от храната.

По същия начин навикът за честа мастурбация може да доведе до намаляване или дори пълна липса на желание за интимен контакт с партньора. За мозъка става много по-лесно и бързо да освободи напрежението чрез самозадоволяване, отколкото да се потопи в процеса на интимност с партньора.

Коя позиция ви позволява да получите оргазъм по-бързо?