На каква възраст момичетата започват да изпитват оргазми и при какви обстоятелства се случва това? Миотоничният оргазъм е относително непозната форма на сексуално удоволствие, която не се обсъжда често.

Най-често този оргазъм не се получава по време на мастурбация или полов акт, а съвсем случайно, поради стегнати мускули или физическо натоварване. Александра Панарина, психолога-сексолог и директор на центъра за сексуално образование, отговаря на най-любопитните въпроси по отношение на миотоничният оргазъм.

Женският оргазъм е сложен процес и за да го разберете, трябва да знаете неговата природа, как да го постигнете, какво ви пречи да го постигнете и как да го направите още по-силен. Тези, които са изследвали напълно телата си и са позволили да проявят сексуалността си, са невероятни късметлии, защото имат способността да изпитват много различни видове оргазъм.

Снимка: iStock

Оргазмите имат огромен брой разновидности и всички от тях са обединени в безусловни ползи за здравето. По време на оргазъм усещанията се натрупват като на вълни. Ако промените позицията си, ритъма, темпото или движенията, може да изпуснете правилния момент, а ако направите всичко правилно, тогава можете да постигнете ефектът „уау“ само за няколко секунди.

Снимка: istockphoto.com

И докато много хора вече знаят за природата на вагиналния и клиторния оргазъм, малцина са чували за миотоничен оргазъм. Представката „мио“ означава „мускул“, а „тоник“ означава водещ до състояние на тонус и напрежение. Съществува и еквивалентен термин „миокомпресионен оргазъм“, а понякога се нарича оргазъм с подкосяване на краката. Среща се предимно при жените, но изключително рядко при мъжете.

Как да постигнете миотоничен оргазъм?

В много случаи миотоничният оргазъм не изисква сексуална стимулация – достатъчно е само да напрегнете определени мускули. Например, стиснете бедрата, кръстосайте краката си или пък се издърпайте по хоризонтална лента или въже, това се случва особено често в юношеска възраст. За по-възрастните хора такъв оргазъм е възможен и от силни емоции, например от страх или вълнение, по време на които нервната система намира бърз и удобен начин да се отпусне.

Няма нищо лошо в способността на жената да постига миотоничен оргазъм по време на емоционални преживявания или чрез свиване на бедрата и напрягане на мускулите. Това е друг начин за облекчаване на емоционалния стрес. Въпреки това, когато се консолидира рефлексът, все още могат да възникнат някои проблеми, особено когато се опитвате да изпитате оргазъм по време на секс след продължителни практики на мастурбация.

Миотоничният оргазъм образува съответния оргазмен шаблон или по друг начин казано условен рефлекс. Нервната система научава този лесен и достъпен метод за постигане на удоволствие и  започва да изключва другите, в резултат на което жената може да започне да изпитва трудности при постигане на оргазъм по време на полов акт.

Има дори теория, че миотоничните оргазми водят до разочарование на жената в сексуалния живот и след това до психологически проблеми в отношенията. Някои сексолози дори сериозно се противопоставят на въжетата в училище, като твърдят, че такива физически упражнения, които могат да провокират миотоничен оргазъм, ще имат отрицателен ефект влияние върху сексуалния живот на момичетата в бъдеще.

В основата на всичко е да не се отказвате. Така е и при сексуално разнообразие и новите възможности в този интимен момент. Винаги има избор – можете да практикувате миотоничен оргазъм за бързо освобождаване, но важното е да не забравяйте и за другите форми на удоволствие.