С началото на учебната година децата се събират в училищата и детските градини, където често могат да си предадат нежелани „гости“- въшките.

Този проблем е доста разпространен, но с правилните мерки можем успешно да се справим с него. Макар че въшките стават все по-резистентни към някои препарати, съществуват ефективни начини за превенция и борба с тях.

Днес можем да разчитаме на разнообрази от препарати, с които да се справим с въшките, но можем да разчитаме и на по- натурални и домашни средства.

Продължете да четете, за да разберете кои са най-ефективните методи за премахване на въшките и как може да предпазите детето и семейството си от тези паразити.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ВЪШКИТЕ?
Въшките са малки, светлосиви насекоми, с размер около 2-3 милиметра, които се хранят с кръв от скалпа. Те залепват своите яйца, наречени гниди, върху косата, най-често близо до скалпа. Гнидите са малки, овални и често се сливат с цвета на косата, което ги прави почти незабележими. След като се излюпят, младите въшки започват да се хранят от скалпа на човека.

КАК СЕ ПРИДВИЖВАТ ВЪШКИТЕ?
Въшките не могат да скачат или летят, те се придвижват чрез пълзене. Най-честият начин на предаване е при продължителен и близък контакт между деца – например при игра или споделяне на лични вещи като шапки, гребени и четки за коса. Въпреки това, предаването на въшки чрез тези предмети е по-рядко срещано.

 

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ, ЧЕ ДЕТЕТО НИ ИМА ВЪШКИ?

Снимка: Canva


Един от основните симптоми за наличието на въшки е честият сърбеж на скалпа. Този сърбеж може да се появи между 4 и 6 седмици след първоначалното заразяване и може да продължи дори и след премахването на въшките. Затова е важно редовно да проверявате косата на детето си за наличието на тези паразити.

КАК ДА ПРОВЕРЯВАМЕ ЗА ВЪШКИ?
Редовният преглед на косата на детето е ключов за ранното откриване на въшки. За целта разделете косата на малки зони и я разресвайте бавно с гъст гребен. Обърнете внимание на основата на косата близо до скалпа, тъй като там най-често се намират гнидите. След всяко разресване, избърсвайте гребена с влажна хартиена кърпа и наблюдавайте за следи от гниди или живи въшки.

ДОМАШНИ СРЕДСТВА СРЕЩУ ВЪШКИТЕ

Снимка: Canva


Един от най-ефективните методи за борба с въшките е използването на гъст гребен и специални лосиони против въшки. Ако предпочитате естествения подход, можете да премахнете гнидите и живите въшки със специален гребен и пинсети. Този метод обаче е трудоемък и изисква ежедневно повтаряне в продължение на поне 10 дни, за да се гарантира пълното премахване на въшките и гнидите.

КЛАСИЧЕСКИЯТ МЕТОД – ГАЗ, МАС И ОЦЕТ
От десетилетия в България се прилага методът с маска от газ, мас (или растително масло) и оцет. Въпреки че този метод е широко разпространен, той има своите рискове. Неправилната му употреба може да увреди косата и да раздразни скалпа, особено при малки деца.

Пропорциите са: 3 супени лъжици газ, 2 супени лъжици мас (или зехтин) и една супена лъжица оцет.

След като нанесете сместа върху корените и дължината на косата, завийте главата с найлон и оставете да подейства за около един-два часа. След това изплакнете обилно косата с шампоан и топла вода. Ако детето ви има алергия към някоя от съставките, не използвайте тази смес.