Малайзийски учени установиха, че кетогенната диета може да увеличи вероятността от забременяване при жени със синдром на поликистозните яйчници (PCOS).

Авторите са извършили систематичен преглед и мета-анализ на седем проучвания, включващи общо 170 участници. Придържането към диетата е оценено с помощта на тестове за урина или кръв в четири проучвания, консултации или напомняния по телефона в две проучвания и самоотчети на участниците в едната контролна група. Изследвани са ефектите на кетодиета върху теглото на участниците, както и върху три репродуктивни хормона - тестостерон, прогестерон и фоликулостимулиращ хормон.

Екипът установява, че кетогенната диета, спазвана в продължение на поне 45 дни, спомага за намаляване на нивата на тестостерон в организма на жени с кистозни яйчници. Излишъкът на този хормон води до проблеми с плодовитостта, тъй като възпрепятства растежа и освобождаването на яйцеклетки.

Участничките са регистрирали и по-малко фоликулостимулиращи хормони, което в дългосрочен план увеличава шансовете за овулация. Освен това участниците в изследването, подложени на диетата, са загубили средно 11% от телесното си тегло.

Кетогенната диета е нисковъглехидратна диета, която набляга на повишения прием на мазнини и протеини. Когато въглехидратите се намалят, тялото преминава в състояние на кетоза - започва да произвежда кетони в черния дроб, които се използват като енергия, пише още БГНЕС. При тази диета се препоръчва консумацията на месо, риба, птици и яйца, както и на нескорбялни зеленчуци, зеленолистни зеленчуци и пълномаслено мляко.

Снимка: iStock

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в "Journal of the Endocrine Society".