Алпинистът живее и гори вътре в нея от момента, в който го е познала в себе си. Описва го като просветление, което е получила, докато се спуска от връх Мальовица. Тогава разбира, че катеренето е нейна същност. Тя проявява спортен, но и състезателен характер още от дете. Тренирала е спортни танци като ученичка в Пловдив, но всичко се променя, когато започва да следва в София. Записва се в клуба по танци и треньорите й казват, че прави фундаментални грешки. Това я потиска, но й дава тласък и я отвежда към нейния път – онзи, който води към върховете.

Един ден просто вижда обява на таблото в университета, че туристическият клуб на Юридическия факултет организира преход до хижа Богдан в Средна гора и без да се замисли, се записва в групата. Тръгват в един есенен, дъждовен и мъглив следобед, но щом стигат хижата, тя разбира, че е попаднала в нейната среда, с истински съмишленици и приятели. Страстта й към планината я среща с мъжа, с когото споделят върхове, трудности, но и щастливи емоции. Преди това да се случи обаче техните приоритети са семейството и професионалното развитие и така минават години преди тя да се завърне в планината.

Казва, че всеки алпинист дълбоко в душата си мечтае за Еверест. През 2004 г. държавата организира кастинг за експедиция до най-високия връх в света, която има за цел да качи първата българка на Еверест, 20 години след изкачването на Христо Проданов. Тя не попада в състава, въпреки доброто си представяне на предварителните състезания. Идеята за Еверест обаче остава в съзнанието й и заедно с нейния съпруг започват да катерят високите върхове, което всъщност е подготовка за първия сред осемхилядниците.

През 2007-2008 г. започва да работи по тежки инвестиционни проекти в служебен план, което им дава възможност да спестят пари за експедиция до Еверест, успяват да си осигурят и 10% спонсорство от фирми, и заминават. На 22 май 2009 г. Петя Колчева става първата българка, стъпила на покрива на света.

13 години след нейното постижение, по пътя към Еверест поема и Силвия Аздреева, която преди няколко дни се качи успешно на Покрива на света. 35-годишната алпинистка е била в групата, водена от легендарния Нирмал Пурджа, който през 2019 г. изкачи всички 14 осемхилядника за 190 дни и така постави световен рекорд. Само ден по-късно след като изкачва Еверест, Аздреева покорява успешно и Лхотце (8516 м). Така тя става първата българка, изкачила четвъртия по височина връх в Хималаите и Каракорум. Петя не остана безразлична към тези постижения на Силвия. Опитната алпинистка я поздрави през личния си профил в социалната мрежа.

 

Ако човек има амбиция и хубави идеи, парите не са проблем. Всичко е въпрос на организация, да имаш стратегия, ясен план, да го следваш и да няма пречки в живота, които да го отлагат, споделя Петя. 

Изкачването до Еверест през 2022 г. излиза между 32 и 120 хил. долара, в зависимост от вида на експедицията и от това, което е включено в цената.

Колкото и изчисления да направим, крайната цена на преживяването зависи от това какво искаме да получим и да ни се случи, докато бавно се придвижваме до покрива на света. Алпинизмът е пристрастяване, категорична е Петя, а планината е място, където да помислиш върху себе си. Точната преценка обаче се случва, когато се слезеш от върха жив и здрав. Тогава идва и въпросът „А сега накъде?“. Любовта към планината остава, но преди всичко трябва да бъде любовта към хората, с които споделяш живота си, хората, които те чакат, докато взимаш от Хималаите. На тези хора, казва Петя, имаш да даваш.

Вижте какво още сподели Петя Колчева в сайта на Бизнес новините.