Международният ден на йога, който се отбелязва всяка година на 21 юни, е глобален празник на древната практика, призната за своите многобройни ползи за физическото и менталното здраве.

Тази инициатива стартира през 2014 г. с подкрепата на ООН и има за цел да популяризира йога по целия свят. Със своите корени в древна Индия, йогата е източник на вътрешен мир и хармония. Все повече медицински специалисти по цял свят я препоръчват за подобряване на физическото и менталното състояние на хората.

Сънят е основен фактор за поддържането на добро здраве и благосъстояние. Когато имаме проблеми със заспиването, сме склонни да изпробваме различни методи, за да постигнем така нужната почивка.

Един от най-ефективните начини за подобряване на съня е йогата. Тя не само ни помага да се отпуснем физически, но също така успокоява ума и нервната система, което е ключово за постигане на дълбок и спокоен сън.

Ето как йога може да ни помогне и кои са трите най-добри йога пози за по-добър сън.

КАК ЙОГА НИ ПОМАГА ЗА ПО-ДОБЪР СЪН?

Йогата ни помага да се отпуснем в бързината на ума и успокоява нервната система.

 

„Практиките са съсредоточени върху намирането на спокойствие в ума, което най-често е противоположното му състояние, когато имаме проблеми със съня“, казва йога инструктора Клои Кернахън.

 

Йога включва елементи на осъзнатост, но е и физическа практика, известна с това, че помага за успокояване на реакциите на тялото провокирани от стрес или на нервната система, чрез дишане и изпълнение на специфични пози.

„Физическата практика може да помогне за успокояване на нервната система и да ни погне да превключим от симпатиков режим към парасимпатиков режим, идеален за почивка и дълбок сън“, обяснява Кернахън.

КОИ ВИДОВЕ ЙОГА СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИ ЗА СЪН?

Не всички йога класове са еднакво спокойни. Някои са по-бързи като пауър йога и виняса, и могат да повишат сърдечния ни ритъм. Това е добре, но ако се чувстваме стресирани и целим да се отпуснем или да се съсредоточим върху движенията си, трябва да изберем по-бавана и медитативна практика.

„Препоръчвам ви успокояващи, бавни практики като ин йога и възстановителна йога. В тези класове обикновено оставате в позите по-дълго и имате по-малко интензивни инструкции от учителя“, казва Клои Кернахън

Много подходяща е йога нидра, която е идеална за вечер, преди лягане. Тя е по-близо до медитацията и обикновено се прави в легнало положение. Не са необходими почти никакви физически усилия, вместо това практиката ни помага да преминем от будно (бета) състояние към състояние тета, когато сме дълбоко отпуснати или медитираме.

ТРИ ЙОГА ПОЗИ ЗА СЪН