"В продължение на цяла седмица всеки ден съм с пристъпи на тревожност през деня, а нощем не мога да спя. Заспивам трудно, будя се често. Не мога да ям, не мога и да се грижа за детето си. Натрапчивите ми мисли постоянно са свързани със страх. Един ужасен затворен кръг. Всичките ми изследвания и хормони бяха са норма, но безсънието и тревожността продължават."

Безсънието е състояние, при което човек трудно заспива, лесно се събужда или и двете. То е вид разстройство на съня,и засяга много хора по цял свят, най-вече заради начина им на живот. Когато човек страда от безсъние, се събужда изморен, липсва му добро настроение и креативност, бавен е в звършването на ежедневните си задачи, по-трудно решава проблемите на ежедневието, затруднява се в комуникацията с околните и т.н. 

Ако безсънието продължи дълго време, може да доведе до проблеми със здравето, намаляване на трудоспособността и качеството на живот. 

"Оценете нивата си на стрес в работа, личния живот, в диалога със себе си. Обикновено натрапчивите мисли идват тогава, когато две части на нашето съзнание не се разбират една с друга" - съветва лайфкоучът и НЛП специалист Мая Бонева-Махама.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ В ТАКЪВ СЛУЧАЙ?

  • Дайте си 24 часа , в които да разговаряте със себе си - на глас, с дневник или с видеозапис.
  • Изгледайте видеозаписа.
  • Така ще разберете каква част от себе си не желаете да чуете и се налага тя да ви крещи по време на сън.

Снимка: Евгений Милов

За справяне с натрапчивите мисли и проблемите със съня помага и медитацията. Това означава да приемете мислите такива, каквито са, но отнемайки тяхното значение. 

"Пуснете мисълта да мине през вашата глава като една река. Отбелязвате я, казвате - "Да, току-що ми мина мисъл, че съм пълен провал. Благодаря, мозък, приятна вечер!" Мисълта минава, вие си хващате следващата и така, докато не се научите да не се хващате за натрапчивите мисли" - съветва още специалистът. 

ТРИ СА УСПЕШНИТЕ ТЕХНИКИ, които помагат за справяне с натрапвивите мисли и безсънието. Една от тях включва специални херци.

Кои са техниките и как лесно да ги прилагате - гледайте във видеото. 

Ако имате проблем, който искате да споделите, а ние да потърсим помощ на специалист - пишете ни на [email protected]