"Новата година започна, но с нея не дойде нищо ново. Не успях да постигна нищо важно в живота си през миналата. Все същата работа… Нямам любим човек до себе си… Не родих дете… Парите все така не ми стигат и ми е трудно! А предстои още една цяла година и ще е все същото. Изпадам в депресия и нищо не ме радва. Нямам ентусиазъм, нито настроение. Какъв е смисълът? Не знам как да се справя…."

В началото на годината, когато всички копнеем за промяна и си даваме обещания, обикновено ни залива вълна от депресия защото виждаме, че това не се случва лесно. Какво представлява новогодишната депресия? наистина ли сме в депресия, или просто сме изморени и в лошо настроение?

Мая Бонева-Махама от Mahama's Life School е лайф и бизнес коуч, НЛП специалист и човек, който е доказал на лекаря си, че вместо цял живот да пие лекарства, може да се справи с паник атаките по друг начин. 

Снимка: Евгений Милов

КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ СМЕ В ДЕПРЕСИЯ?

"Има т.нар. линия на нормалността, в която нашите настроение и състояния се движат. Представлява вълна. Колкото по-нагоре е пикът, което се случва през новогодишните празници, толквоа спадът е по-дълбок. Този спад често наричаме новогодишна депресия. За да бъде едно състояние определено като депресия, то трябва да отговаря на различни критерии."

  • Когато човек не може да стартира годината с постижения, за които да се потупа по рамото. 
  • Не може да изреди поне 3 големи неща, които е постигнал през изминалата година.
  • Когато няма ясна представа и план за следващата година.
  • Сблъсква се с ежедневието, което е същото като миналата година.
  • Отключва тревожност.

УПРАЖНЕНИЕ, КОЕТО ЧОВЕК ДА ПРАВИ, КОГАТО Е ИЗТОЩЕН ЕМОЦИОНАЛНО И ФИЗИЧЕСКИ
КОЛЕЛО НА ЖИВОТА
ТРИ СЪВЕТА ЗА СПРАВЯНЕ С ДЕПРЕСИЯТА

Вижте ги във видеото. 

Ако имате проблем, който искате да споделите, а ние да потърсим помощ на специалист - пишете ни на [email protected]