Първото проучване, което директно сравнява медикаментите за тревожност с медитацията, установява, че двата метода работят еднакво добре за намаляване на симптомите.

Тревожността може да бъде превъзмогната с ежедневен прием на хапче, което обаче може да има редица странични ефекти. Другият начин е чрез ежедневна практика за концентрация и медитация, което изисква значително повече време.

„И за двете лечения имахме пациенти, които казаха: „Това наистина проработи“, казва авторката на изследването д-р Елизабет Ходж. Тя е директор на Програмата за изследване на тревожните разстройства и доцент по психиатрия в Медицинския център на университета Джорджтаун във Вашингтон, окръг Колумбия.

Двумесечното проучване включва 276 пациенти с диагноза генерализирано тревожно разстройство. На половината от тях е даден популярен антидепресант – есциталопрам. Другата половина от участващите са били в програма за намаляване на стреса, базирана на концентрацията и вниманието. И двете групи съобщават за умерени подобрения. Симптомите в края на проучването, независимо от тяхното лечение, са с 20% по-малко.

Проучването „показва, че има алтернативни възможности, които не включват медикаменти за лечение на тревожност, които са също толкова ефективни“.

Страничните ефекти са по-чести сред тези, които са получавали антидепресанта. Почти 80% от участниците са имат поне един страничен ефект, като повече от тях са считали за леки - проблеми със съня, гадене, главоболие, намалено либидо и повишена тревожност.

Програмата за внимание и концентрация отнема много от времето на участниците - за период от осем седмици е трябвало да посещават групови класове два пъти седмично по час и половина или два. Отделно от това е трябвало да отделят един цял ден в уединение за медитация. Друго условие е практикуването на медитация по 45 минути всеки ден за целия период на изследването.

Отбелязва се, че при шестмесечно проследяване 58% от хората в групата с медикаментозно лечение все още приемат лекарството. Само 28% в групата за медитация все още практикуват концентрация поне четири дни в седмицата.

Със сигурност изглежда по-ледно да запомните да приемате лекарство веднъж на ден, отколкото да намерите време за 45-минутна медитация. Времето, отделено за медитация, обаче е важно за хората за да научат правилните техники, а не толкова за самото медитиране.

Вниманието включва фокусиране върху едно единствено нещо – обикновено това е дишане или дадени звуци, което да помогне за изчистване на ума от други мисли. Концентрацията учи мозъка да не се претоварва толкова много от тези натрапчивите мисли за списъци със задачи и неща, свързани най-вече с опасения за бъдещето.

Д-р Ходж казва: „Съзнанието след подобен тип концентрация може да отслаби мислите, които подхранват безпокойството“.

Вижте повече за медитацията в следващото видео: