Практикуването на медитация само 4 дни по 10 минути е достатъчно да намали нивото на тревожност и да повиши концентрацията, сочат резултатите от изследване сред 82 доброволци на канадски учени от "University of Waterloo" за ползите от медитационната практика.

Ползите, които преди това са били докладвани при дългосрочно медитиращи лица, се наблюдават и при кратка медитация.

Научните изследвания категорично сочат, че практикуването на медитация за дълъг период стимулира продуктивността и способността за поддържане на вниманието, но ефектите от кратковременната медитацията досега не бяха напълно проучени.

Резултатите от изследванията след четири сесии по медитация допринесли ефективно за подобряване на настроението, повишено поддържане на вниманието, намаляване на умората и безпокойството, подобряване на визуално-пространствената обработка на информацията, работната памет и изпълнителността.

"Проучванията ни показват, че практикуването на майндфулнес медитация може да има превантивен ефект срещу безспокойството при тревожните хора", коментира ръководителят на изследването д-р Менгран Ксю.

Медитацията (накратко) представлява древна източна духовна практика, при която човек постига състояние на концентрация върху настоящия миг чрез съсредоточаване на вниманието върху процеса на дишане. 

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Consciousness and Cognition".