"Медитацията е еволюцията на душата, положителната сила и спокойствие, съзнателното себенадминаване, откриването на истинския "аз". Практикуването й носи безброй ползи за здравето, като например повишена концентрация, намалена тревожност и цялостно чувство на щастие", твърди терапевтът и треньор по борба Иван Гарабитов.

Гарабитов практикува йога от 1955 г., като става ученик на Шри Чинмой през 1999 г., който 37 години е водил два пъти седмично "Медитации за мир" в централата на ООН. Духовният водач, йога учител и деец за мир е създател на философията за себенадминаването – вроденият импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция. 

За десетте години, през които води медитация, Гарабитов е установил, че тази практика е силно оръжие за премахване на стреса и депресията, които са основа за редица здравословни проблеми. Гарабитов подчертава, че медитацията повишава сивото вещество на мозъка, лекува духа, възстановява жизнената енергия. Той посочва, че има четири вида пречиствания (духовно, физическо, вътрешно и външно), като единствено медитацията пречиства духа.

Снимка: iStock

"Когато правим медитация ние изчистваме напрежението, възстановяваме енергийното поле и аурата и подобряваме работата на организма като цяло, даваме му един вътрешен мир. Когато нормализираме аурата и чакрите, и балансираме енергиите, всички системи се нормализират буквално за дни, целият организъм влиза в ритъм. Успокой ума си и тогава успехите и напредъкът ще бъдат изцяло твои. Единствено чрез медитацията се постигат най-високите спортни резултати. Когато има вътрешен мир и спокойствие, физическото постижение се увеличава с 30-40%", допълва Гарабитов. 

Запознайте се лесното медитативно упражнение за вътрешно равновесие и увереност на Гарабитов, което всеки може да практикува:

1. Необходими ви са 10 минути на ден, за предпочитане сутрин, преди да сте започнали своите всекидневни дейности.

2. Изберете си място, на което се чувствате добре и на което можете да останете необезпокоявани от никого.

3. Седнете удобно на стол или на възглавница на пода. Изправете гръбначния си стълб така, че той, вратът и главата ви да са в права линия.

4. Затворете очи и фокусирайте цялото си внимание върху дишането. Представете си, че пред носа ви е поставен конец, направете дишането си толкова спокойно и дълбоко, че то да не задвижва по никакъв начин конеца.

5. За да концентрирате своя ум, вдишайте в тишина, преброявайки бавно до пет; задръжте дъха си, преброявайки до две, издишайте, преброявайки отново до пет. Трябва да дишате с лекота, без да се напрягате излишно. Почувствайте, че на света не съществува нищо друго, освен вашето дишане и броене.

6. След като няколко пъти изпълните броенето, представете си, че вдишвате не въздух, а дълбок мир и спокойствие. Почувствайте как мирът влиза в самите дълбини на вашето сърце и след това от сърцето ви той бавно се насочва навън, разнасяйки своето благоухание по цялото ваше същество и в атмосферата около вас.

7. По същия начин може да си представите, че вдишвате енергия, сила, светлина, радост, любов или това качество, от което се нуждаете в момента. Когато издишате, почувствайте как от вас излизат всички токсини и нечистотии и как те се заменят от свежа енергия, ентусиазъм и радост.