Днес ви срещаме с две сестри - Надежда Стаменова и Ирина Желева. Акушерка и балерина. И двете се многодетни майки. И двете са посланици на надеждата. С тях завършваме поредицата от разговори, посветени на кампанията за борба с рака на гърдата "Запази Надежда".

Надежда Стаменова е вдъхновяваща личност – акушерка, майка на три деца, новатор и специалист, който активно участва в създаването и развитието на болница „Надежда“ - една от водещите болница за женско здраве у нас. За избора си на професия споделя, че нейна позната, която учела за акушерка ѝ казвала как по цял ден гушкали новородените бебета. „Казах си: “Ей, това е страхотно! Чисти, сладки, съвършени създания и работата ти да е да ги гушкаш! Искам и аз!”. После видях, че това не е точно така, но вече бях заразена с адреналина на раждането", споделя Надя. Днес практикува любимата професия в болница „Надежда“, където е и основател на училището за бъдещи родители. 

Снимка: Диляна Флорентин

Ирина Желева е балерина, солист на Софийската опера и балет и също като Надя е майка на три деца. Завършила е балетното училище в София в класа на примабалерината Красимира Колдамова. Любовта ѝ към танца и изкуството се зараждат още като е малко момиченце, когато гледа балетни спектакли по телевизията. Споделя, че е била много впечатлена от изяществото на балерините и невероятно красивите им костюми. Обича професията си, защото за нея тя е не просто работа, а хоби. „Балетът е храна за душата , която прави щастлива и публиката и мен“, казва Ирина. 

Какво е да си жена?

Надежда: Странно ми е да отговоря, защото никога не съм била нещо различно :).  Затова ще отговоря какво е жената според моето разбиране изобщо. Изключителна комбинация между сила и слабост. Вплетени по своему съвършенна грижа, нежност, вяра, обещание, тук-там измама, красота и мноого огън! Невероятно добра комбинация!

Ирина: Жената е олицетворение на живота. Тя е и болка и радост, саможертва, отговорност и любов.

Идеалът ти за жена?

Надежда: Всяка жена е идеална по различен начин.

Ирина: Идеалът ми за жена е добрата, лъчезарна жена, силна и едновременно крехка и нежна. Обичаща и грижовна, закриляна от мъжа до нея!

Каква е съвременната жена?

Надежда: Твърде еманципирана, забързана, често забравяща да бъде жена. И все по-красива!

Ирина: Съвременната жена е еманципирана, независима, равностойна в отговорностите на мъжете, които напоследък са глава на семейството просто формално - а това за мен не е правилно. Това не означава, че жената трябва да е само майка и домакиня, разбира се, но в днешния модел на жената, която поема всички роли, сякаш женствеността ни изчезва, за жалост.

Какво е грижа?

Надежда: Да те е грижа, означава да обичаш. Всичко и всеки по съответния начин.

Ирина: Грижата е внимание и обич, истинска и безусловна!

За кого те е грижа?

Надежда: Клише - за тези, които обичам! За тези, които ми се доверяват и за тези, които се грижат за мен. И за чудесата на природата.

Ирина: На първо място ме е грижа за моите деца, семейството, приятелите и всички близки хора около мен.

Спомняш ли си на кого последно/наскоро подаде ръка?

Надежда: Правя го всеки ден, а понякога и по няколко пъти на ден. Такава е работата ми, такъв е животът ми и вероятно и съдбата също.

Ирина: Наскоро помогнах на близка моя приятелка, която преминаваше през много труден етап от живота си.

Ако трябва да отправиш послание с една дума към всички жени, коя ще е тя?

Надежда: Обичайте се, защото сте прекрасни! Погрижете се за себе си, защото някъде някой го е грижа за вас!

Ирина: Любов и хармония!