„За мен е важно ти да си добре“ е апелът, който отправяме през октомври към най-близките ни жени. Апел, чрез който да им напомним, че редовните профилактични прегледи* са от решаващо значение за ранната диагностика и навременното лечение на едно от най-честите онкологични заболявания - ракът на гърдата. Превенцията е отговорност не само към нас самите, тя е отговорност и към най-обичаните ни хора. 

Тази година зад посланието и мисията „Запази Надежда“ отново застанаха изтъкнати личности от света на спорта, музиката, театъра, медиите. Те се включиха в тематична фотосесия на модния фотограф Диляна Флорентин. Фотографиите предават по въздействащ начин послания за грижа към собственото здраве и повече отговорност към близките ни хора на 22 забележителни жени – снимани по двойки, в качеството си на майки, сестри, близки приятели и колеги.

Поканихме някои от тях да отговорят на няколко специални въпроса. Започваме с д-р Неделя Щонова и дъщеря й Лили.

Снимка: Диляна Флорентин

Какво е да си жена - идеалът ти за жена?

Неделя: Да си жена е вълшебство. И отговорност - ти си част от еволюционна щафета. Идеалът ми - благородна жена с отворено сърце към нежността, силата, красивото и непреходното. Образована жена, всеотдайна и истинска, която цени изкуството и свободата си. Нещо средно между Райна Княгиня, Тина Търнър, д-р Антония Новело и Ивет Лалова (смее се).

Лили: Идеалът ми за жена е мама - мама е най-прекрасната мама, тя е лекар, тя е PhD, защити дисертация, автор и водещ в телевизията, писател, пианист, спортист, мотивационен лектор, винаги е добричка и успява да се справи с планини от задачи. Моята мама е малко извънземна, но понеже всеки ден я гушкам, знам, че е истинска.

Каква е съвременната жена?

Неделя: Жената днес е войн. Майка героиня. В пресата на куп отговорности, в ситуация на несигурност и стрес, тя става все по-угрижена и мултифункционална. Заслужава респект. Феноменът прегаряне е реален проблем. Бих се радвала много, ако жената днес държи повече на здравето си, на профилактичните прегледи. И на покоя в душата.

Лили: Силна е. Красива, достойна, незвависима. Но не виждам чак толкова много щастливи жени около себе си.

Какво е грижа?

Неделя: Най-красивото обяснение в любов.

Лили: Грижа е готовност и желание да помагаш на хората.

За кого те е грижа?

Неделя: За любимите хора, за родителите ми, семейството, за кучето, за приятелите, за моята публика, За хората. Аз съм човеколюбива и наистина се вълнувам, ако мога да помогна.

Лили: Грижа ме е за хората, които са близки до мен и за хората, които ценя и обичам.

Спомняш ли си на кого последно/наскоро подаде ръка?

Неделя: На пациентка с онкологично заболяване, невреоятен човек и невроятен дух...!

Лили: На мама. И на един скъп приятел, защото котето му почина внезапно, във ветеринарната клиника са казали, че белите дробове са му били пълни с вода и сърцето на котенцето е спряло от сърдечен арест.

Ако трябва да отправиш послание с една дума към всички жени, коя ще е тя?

Неделя: Хармония. Бъди хармония, търси хармония, създавай хармония.

Лили: Можеш! И може ли да кажа още една дума? Надежда. Да живеят с надежда, да пазят тази надежда в себе си, в семействата и сред приятелите си.

*Болница „Надежда“ ще проведе безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата – ехомамографии. Ще бъдат предоставени 100 пакета, включващи две ехомамографии (общо 200 прегледа), като всяка жена, която желае да се прегледа, ще има възможност да запише час и да предостави безплатен преглед на още една своя близка – майка, дъщеря, приятелка, сестра, колега. 

Бройките за безплатните ехомамографии са запълнени за часове, съобщиха от болница "Надежда" за Ladyzone.bg. Заявките се подаваха онлайн в сайта zapazi.me.