Д-р Мила Петрова работи и се развива в сферата на онкологията над 14 години. От 2015 г. става част от екипа в клиниката по Медицинска онкология в МБАЛ „Надежда”. Д-р Петрова завършва медицина в София през 2008 г., като в хода на следването си преминава обучение в Германия в клиника по хематология и онкология, откъдето идва и интересът ѝ към специалността. От 2009 г. започва работа в Клиниката по хематология и онкология на ВМА, като през 2010 г. стартира и специализацията ѝ по Медицинска онкология. През 2016 г. придобива специалност „Медицинска онкология“, а през 2019 г. защитава и докторска дисертация.

От 2012 г. до 2019 г. е представител за България на младите онколози към ESMO, а от 2019 г. е председател на Българската асоциация по медицинска онкология. От 2019 г. д-р Петрова е член на ESMO Membership Committee. През 2020 г. тя е един от петнайсетте избрани сред над 200 медицински онколози от цяла Европа за Leadership Generation Program към ESMO (Европейската асоциация по медицинска онкология), където продължава своето професионално развитие.

Има редица участия в национални и международни конгреси и семинари и е автор на множество научни публикации в областта на медицинската онкология.

Д-р Мила Петрова и 11-годишната й дъщеря Илина са част от кампанията "Запази Надежда", посветена на борбата срещу рака на гърдата. Продължаваме с поредицата от разговори с майки и дъщери.

Какво е да си жена?

Мила: Жена е прекрасна комбинация от красота, сила, вдъхновение, обяние, чар и хармония. Всяка жена е неповторима сама по себе си и заслужава любов и уважение.

Идеалът ти за жена?

Мила: Идеалът ми за жена е моята майка – жената, която ме е родила и която ме е научила кое е добро и зло. Жената, която ми е дала всичко и благодарение на нея съм тази жена в момента.

Илина: За мен мама е идеална – знае всичко и може всичко. Често е строга и се кара на мен и брат ми, но вероятно го прави за наше добро.

Снимка: Диляна Флорентин

Каква е съвременната жена?

Мила: Съвременната жена се опитва едновременно да е красива, активно работеща, любяща майка, съпруга и дъщеря, доказваща се във всички сфери на нейната дейност. Тя винаги бърза и следи дали всички всекидневни задачки от списъка и са извършени. Понякога, в тези бързи темпове на живот, забравяме да спрем за миг, да се усмихнем и да бъдем просто щастливи.

Какво е грижа?

Мила: Грижата е любов, грижата е добрата дума, която казваме на разплаканото дете; грижа е усмивката към приятел, който има нужда от разбиране и подкрепа; грижа е прегръдката към човека, който в момента изпитва страдание и болка; грижата е най-обикновеното и просто действие, което обаче в последните години проявяваме все по-рядко.

Илина: Грижа е, когато мама помага на детето си да порасне по-добро и по-умно, грижата е много хубаво и важно нещо.

За кого те е грижа?

Мила: Грижа ме е за всички мои близки, приятели и познати. Грижа ме е за пациентите ми и хората, с които работя. И не на последно място – грижа ме е и за мен самата!

Илина: Грижа ме е за семейството ми, за приятелите ми и за моя любим кон Еридан.

Спомняш ли си на кого последно подаде ръка?

Мила: Възрастна жена с бастун плащаше на касата в магазина и не и достигаха 1,30 лв., жената беше много притеснена, защото не знаеше от коя покупка да се откаже (повечето били за съпруга ѝ, който бил на легло). Кимнах на касиерката, която ме познава. Тя разбра идеята ми и съобщи на жената, че явно е допуснала грешка в сметките и сумата е точно тази, която в момента жената има. Не мога да опиша с думи радостта в очите на тази възрастна жена, която бързаше да зарадва съпруга си.

Илина: Помогнах на мой добър приятел от училище, който имаше нужда от подкрепа и приятелски разговор.

Ако трябва да отправиш послание с една дума към всички жени, коя ще е тя?

Мила: За да бъдат здрави Вашите малки момиченца, Вие, мили момичета трябва да им дадете пример сега!

Илина: Нека всички жени и семействата им да са здрави, да имат само усмивки по лицата и и да срещат само добри хора!