Не е нужно да пиете чай от лайка или да медитирате всеки път преди лягане, особено ако имате домашен любимец.

Всички чуваме колко е важно да спим достатъчно, че трябва да имаме качествен сън и прочие. Ново проучване разкрива още по-лесен начин за постигане на пълноценен сън.

Жените спят по-добре с кучета до себе си, установи проучване на колежа „Канисиус“ в щата Ню Йорк.

„Открихме, че жените като цяло оценяват кучетата като по-добри партньори в леглото от котките и човешките партньори“, споделя експертът по животинско поведение и ръководител на изследването д-р Кристи Хофман.

Защо кучетата са най-подходящите домашни любимци за спане с тях?

Първата причина е, че кучетата спят повече като хората, отколкото котките.

„Основните периоди на сън при кучетата обикновено съвпадат по-близо до тези на хората, отколкото при котките“, казва Хофман.

В сравнение с човешките партньори в леглото, кучетата се приспособяват по-лесно към графика на съня на своя стопанин. „Не е необичайно човешките партньори в леглото да си лягат по различно време и да се събуждат по различно време“, обяснява тя. Такива разлики в графика на партньорите могат да нарушат съня. А кучетата се адаптират по-лесно към графика на стопанина си, отколкото партньорите човеци.

Освен това кучетата се нуждаят от рутинна разходка сутрин. Този вид навици помагат на стопаните им да се придържат към график, което води до по-добър сън.

Отговорете на нашата анкета:

 

Спите ли с домашния си любимец?

Някои собственици на кучета се успокоят с мисълта, че кучето им ще ги предупреди в случай на необходимост – кучешкият лай може да възпре потенциален натрапник. За котката е по-малко вероятно да поеме тази роля и затова тя не осигурява психологически комфорт по същия начин, както кучето.