Пет породи кучета, които приличат по нещо на нас, хората.

Лабрадор ретривър

Снимка: iStock

Любимото куче на американците, което оглавява класацията на най-популярните породи вече близо 30 години. Тези любвеобилни и енергични кучета се чувстват еднакво добре както на дивана, така и навън сред природата. Името им е подвеждащо, тъй като те не произхождат от лабрадор, а от нюфаундленд, където са били използвани като ретривъри на патици и помощници на рибарите. 

Лабрадорите обичат водата. Всъщност те са създадени именно за нея. Тяхната дебела опашка, понякога наричана "опашка на видра" се използва като мощно кормило. Породата е отличен плувец, притежава гъста непромокаема козина, която ги предпазва дори в студени води, каквито има в изоблие на канадския остров Нюфаундленд.

Немска овчарка

Снимка: iStock

Едно от най-ярките качества на немската овчарка е социализацията, именно като своя потенциален собственик. Устройството на човешкия организъм е пригодено за социализиране под една или друга форма. Дори интровертите подсъзнателно харесват да бъдат част от някаква общност, именно заради биологичното устройство на организма.

Възможно е да не можете да държите немската овчарка в една къща с други кучета или котки. Освен това немските овчарки могат да бъдат деструктивни, когато останат сами за дълъг период от време. Те не са подходящи за домове, в които семейството работи на пълен работен ден, тъй като жадуват за общуване.

Френска болонка

Снимка: iStock

Дружелюбни кучета, обичащи децата. Козината им е гъста, къдрава и задължително бяла. Тя обаче изисква честа поддръжка. Болонката може да бъде окъпана с любимия парфюм на своя стопанин, като дори ще го запази дълготрайно по себе си, тъй като не отделя кучешка миризма. Освен това не сменя козината си.

Дребните породи като пинчер

Снимка: iStock

Дребните породи много приличат на хората по отношение на денталните проблеми. Подобно на човека по-малката уста на дребните породи е предразположена към зъбен камък. Когато станат на 12 години, дребните породи често имат само половината от зъбите си, които растат близо един до друг. В резултат на това плаката се натрупва и между зъбите се задържат парченца храна. Когато хората ядат пуканки и едно от зрънцата се забие между зъбите им, те могат да го премахнат с четка или конец, но кучетата не могат. Когато зъбният камък се натрупа, инфекцията се появява под линията на венците.

Папийон

Снимка: iStock

Грижата към породата всъщност е много сходна на тази към малко детенце. Козината на папийона трябва да бъде разресвана всеки ден, за да не се сплъстява. Въпреки че може да изразходва енергията си като тича по цял ден вкъщи, кучето има нужда и от разходки навън, за да се социализира и да събере слънчеви лъчи през лятото. През зимата не се препоръчва да извеждате кучето без топли дрехи и обувки, тъй като лапите му лесно могат да измръзнат.