Социалните мрежи ни заливат със снимки и видеа на перфектно оформени женски тела, с плоски кореми и плочки.

Алгоритъмът започва да ни бомбардира с реклами на фитнес приложения, които да ни изкушават да постигнем тази така идеална форма. Има неща обаче, които остават „зад кулисите“ или по-скоро под повърхността на кожата, които фитнес инструкторите от социалните мрежи не ни казват.

Макар че мнозина смятат, че мускулите на корема са признак за върхова физическа форма, медицинските експерти предупреждават, че изключително ниският процент мазнини в тялото може да бъде изключително вреден, особено за жените. Водейки до отслабване на имунната система, умора, загуба на мускулна маса, недостиг на витамини, а в тежки случаи и до свиване на органите.

Снимка: iStock

Жените се нуждаят от по-висок процент телесни мазнини в сравнение с мъжете, като за нормален и здравословен се смятат 25-30%.

Има голяма вероятност дамите с по- нисък процент телесни мазнини, да не се справя добре хормонално, което може да бъде показател за ниски нива на хормона прогестерон и естрадиол, а задачата им е да съзряват и да поддържат репродуктивната система.

ЖЕНИТЕ И НИСКИТЕ НИВА НА ТЕЛЕСНИ МАЗНИНИ

Много хормони всъщност се синтезират от холестерола. Един от тях е естрогенът. Той е важен не само от гледна точка на гинекологичното здраве, но играе огромна роля в метаболизма на много други клетки и системи в организма. По-малкото холестерол води до нарушения в производството на естроген.

Обикновено повечето жени, които умишлено се стремят към максимално ниски нива на телесни мазнини в тялото, са склонни да страдат от състояние, наречено „Синдром на относителния енергиен дефицит“. При това състояние дамите имат по-голяма предпоставка да страдат от безброй проблеми, вариращи от смущения в менструалния цикъл, стомашно-чревните функции, отслабване на костите, имунитета, метаболитното здраве, психологическото здраве и много други.

Снимка: iStock

МОЖЕМ ЛИ ДА ПОСТИГНЕМ ЗДРАВОСЛОВЕН „ПЛОСЪК КОРЕМ“?

Абсолютно! Това е възможно, но изисква редовна физическа активност, балансирано хранене, добър сън и време за възстановяване на тялото след тренировки. Едно от ключовите неща, които трябва да разберем, е че коремната област включва група мускули, които трябва да бъдат здрави и подготвени, а не просто изтощени от изгарянето на мазнини. За да имаме изразени и силни коремни мускули, е необходимо да упражняваме специфично тези мускули, а не само да се фокусираме върху загубата на мазнини и отслабването.

Важно е да поддържаме здравословен начин на живот и да бъдем последователни в усилията си, като редовно се движим и се храним балансирано.