Пътят към дълголетието минава през ежедневната консумация на ябълки, смятат австралийски учени от CSIRO.

Професор Мъни Нокс казва, че сочните плодове съдържат полезни за човешкия организъм компоненти – полифеноли. „Благодарение на тези вещества ябълките значително понижават нивото на холестерин в кръвта. Те също могат да играят определена роля за намаляването на риска от диабет. А ако вземе в предвид, че полифенолите са прекрасно профилактично средство в борбата с алергиите и астмата, то ябълките просто нямат цена“, споделя Нокс, чийто екип е провел 10-годишно научно изследване.

Истинността на неговите думи доказва австралийката Една Спаруей, която неотдавна навърши 100 години. Темата за ябълките в нейното семейство е предмет на национална гордост. Нейната баба е легендарната Мари Ен Ремзи Смит, която преди 140 години селектира в своите градини известния сорт зелени ябълки „Грени Смит“.

Смятам, че тайната на моето дълголетие е в добрите гени и в голямото количество ябълки. Имам си правило - всеки ден от моя живот консумирам най-малко по една ябълка“, каза Една Спъруей, добавяйки, че няма вредни навици.