Папаята е тропическо плодно дърво. Колонизаторите го нарекли пъпешово дърво, а на Христофор Колумб се приписва определението за папая - ”плод на ангелите”. Макар все още екзотичен за нас, вече може да се купува от супермаркетите. Папаята има жълто-зелен цвят.
Вътрешността е оранжева с черни семенца,
които стават за ядене (вместо черен пипер), но обикновено се махат. Вкусът на обелените резенчета папая е приятен и сладък, подобно на праскова или пъпеш, но няма тяхната сочност.
Типично за плодовете и папаята е богато витаминозна - вит. С, В, А, фолиева киселина. Съдържа още желязо, магнезий, манган, калций, калий, фосфор.
Благодарение на ензима папаин, консумацията на папая подпомага храносмилателните процеси
Сокът от папая се препоръчва на хора с вирусни хепатити и други чернодробни увреждания, заради детоксикиращия ефект и по-бързото и ефективно смилане на белтъчната храна.
Силно действаща е соковата комбинация от папая, ябълка и грозде.
Свежата плодова салата, включваща папая, е превъзходна храна за здраве и енергия. Ето една рецепта за 4 порции:
Хавайска салата с папая
- 2 бр. папая, нарязани на кубчета
- 1 неголям пресен ананас, нарязан на кубчета
- 1 глава целина, натъргана на ренде
- 1 ½ с.л. смес от сурови ядки или семена (бадеми, слънчоглед, шам-фъстък, сусам)
- 2 с.л. кисело мляко
Разбъркайте киселото мляко с целината. Нарежете плодовете. Залейте ги с киселото мляко с целина и поръсете с любимите ядки и семена. За повече екзотичност сервирайте върху хрупкави листа от зелена салата.