Проследяването на менструалния цикъл и неговата продължителност ни дава ценна информация за естествения ритъм на тялото и възможност да имаме контрол върху репродуктивното си здраве. 

Освен това, по нея можем да разберем много за здравословното ни състояние като цяло. Менструацията е жизненоважна част от живота на всяка жена, затова е важно да знаем кога настъпва. Проследяването ѝ не само ни помага да открием всякакви нередности, но и възможност да предвидим всякакви симптоми - от главоболие до промени в настроението. 

Средностатистическата жена преживява около 450 менструации през живота си - това е много медицинска история, която е добре да бъде записана и анализирана.

Проучване на Университета в Гранада обяснява, че приложенията за менструация са ефективни в подпомагането на жените да опознаят малко по-добре тялото си, тъй като записвайки симптомите си можем да определим дали определени болки, като спазми, са свързани с менструацията или с нещо по-сериозно.

 

 

Разберете защо е толкова важно, да познаваме тялото си и да се грижим за него?

МЕНСТРУАЛНИЯТ ЦИКЪЛ НАКРАТКО

Менструалният цикъл е месечен хормонален процес, който подготвя женския организъм за бременност. Обикновено той продължава около 28 дни, въпреки че много често се срещат промени във времето и продължителността. 

 

 

 

 

Менструалният цикъл се състои от различни фази: менструална фаза (кървене), фоликуларна фаза, овулация и лутеална фаза.

 

Изграждането на профил в продължение на няколко цикъла ни позволява да проследим влиянието на определени фактори на начина ни на живот, за да разберем по-добре своя уникален менструален профил.

КАК ДА СЛЕДИМ МЕНСТРУАЦИЯТА СИ?

Основите на проследяването на менструацията са лесни. Ако използваме ръчен метод, взимаме календара си и отбелязваме началната дата (първия ден, в който забелязваме кървене) и крайната дата (деня, в който кървенето е спряло), като същевременно описваме силата на течението на менструацията за всеки ден по време на менструацията. 

Днес обаче, в телефона си можем да намери хиляди безплатни и платени приложения за проследяване на цикъла си. Те са лесни за работа и автоматично изчисляват приблизителните дати на овулация или на следващата ни менструация. Бонусът е, че много от тях генерират автоматичен анализ на подадените данни за дължина на цикъла и неговия период.

Независимо дали се опитваме да забременеем или обратното да се предпазим от нежелана бременност, проследяването на менструацията ни помага да планирам много по-добре ежедневието си.

Добре е да събираме колкото се може повече информация през този период, тъй като така имаме възможност да забележим тенденции и колебания в настроението, енергията, апетита и сексуалното си желание.

КАКВА ИНФОРМАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЪБИРАМЕ?