Култивирана още от древни времена, кайсията е известна с изключителние си благотворни качества. Това сочно мъхесто плодче е пристигнало при нас от далечните планински райони на Хиндукуш. Докато все още можем да се радваме на прекрасния му вкус и аромат, нека да си припомним невероятните му целебни свойства. Богатото съдържание на пектинови вещества, на витамините А и С, Е, РР и на витамините от В групата, на фибри, калий и лесноусвоими захари, превръщат този прекрасен плод в незаменим универсален лек - дар от природата:

Укрепва имунната система

Не случайно кайсията е сред най-препоръчваните за бременни и малки деца плодове. Само шепа кайсии съдържа 100% от необходимаа за деня доза бета-каротин – силен антиоксидант и мощен имуностимулатор, който тялото ни трансформира във Витамин А.

Помага за доброто зрение и състояние на кожата

Високото съдържание на бета-каротин в кайсиите помага и за доброто зрение. Наред с това витамин А е полезен и за венците, косата и кожата.

Благоприятства дейността на сърцето

Високата концентрация на бета-каротин и ликопен в кайсиите ги прави изключително важна за здравето на сърцето храна. Пектиновите вещества в състава на кайсията играят значима роля в предотвратяването на сърдечни заболявания. Благодарение високото си количество на калий, това вълшебно плодче оказва изключително благотворно въздейсвие върху сърдечно-съдовата система.

Предпазва и лекува анемия

Повишеното присъствие на желязо, кобалт и мед в кайсиите ги превръща в незаменимо средство за профилактика и лечение на анемията.

Лечебно средство срещу рак

Знаете ли, че печените кайсиеви ядки, поради високото си съдържание на витамин В17, са мощно превантивно и лечебно средство срещу рак! Освен това, учените изтъкват, че поради високото си съдържание на каротин, кайсиите значително понижават риска от рак на белите дробове, хранопровода и ларингса.

Предпазва от остеопороза

Знаехте ли, че именно кайсията е плодът с най-високо съдържание на калций? 73 мг/100 гр! Следователно – кайсията е чудесна превенция от увреждания и заболявания на костната система.

Държи далеч простудните заболявания

Благодарение на високото си съдържание на витамин С кайсиите са великолепно средство за предпазване от настинки и простудни заболявания.

Подсилва умствената дейност

Богатото съдържание на фосфор и магнезий в кайсиите благоприятства активната дейност на мозъка.

Повишава настроението

Високата концентрация на витамини от групата на B предпазва от депресия и безсъние, повишава настроението и подобрява качеството на паметта.

И накрая, нека не забравяме двете златни правила при подбора на кайсии. Търсете само такива, които са с наситено оранжев цвят и са леко омекнали на пипане!