Диетоложката д-р Татяна Залетова заяви, че някои плодове и зеленчуци предпазват от ултравиолетовите лъчи.

Според нея пигментът ликопен, който се съдържа в плодовете, зеленчуците и горските плодове, помага на организма да се бори с оксидативния стрес - включително с този, причинен от негативното въздействие на ултравиолетовата светлина.

Снимка: Unsplash

Ликопенът се съдържа в по-големи количества в доматите, динята, червените чушки, шипките, гуавата и червените грейпфрути.

Според нея, за да се повиши защитата срещу вредното въздействие на слънчевите лъчи, човек трябва да консумира 100-250 грама богати на ликопен плодове или зеленчуци дневно.

Снимка: Unsplash
 

Лекарката заявява, че доматеното пюре може значително да подобри защитата на организма срещу вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, пише още БГНЕС.

Снимка: iStock

Вижте идея за рецепта с домати в следващото видео: