Зеленчуците присъстват традиционно на всяка българска трапеза през лятото, а август месец можем да намерим в изобилие хубави розови домати почти на всеки пазар, които са едновременно сочни и много вкусни. Можем да ги консумираме в голяма и хранителна салата, да ги добавим в омлет, да ги поръсим с песто и парче моцарела, а можем и просто да ги хапнем с парче хляб и бучка краве сирене. След като активирахме слюнчените ви жлези, сме готови и с пълен списък на разнообразните ползи за здравето, които носят доматите.

Снимка: istockphoto.com


Пълни с витамини
Не е нужно да купуваме плодове и зеленчуци със странни имена, които са пропътували половината свят, докато пристигнат от Южна Америка на трапезата ни. Един домат например, осигурява 40% от препоръчителната дневна доза витамин С. С консумацията на домати получаваме като бонус витамин А, който подсилва имунитета и се грижи за здравето на кожата; витамин К, който е важен за костите; калий - ключово хранително вещество за сърдечната функция, мускулните контракции и поддържане на здравословно кръвно налягане.

Грижат се за сърцето
Доматите съдържат антиоксидант, наречен ликопен, който е отговорен за червения им цвят. Изследванията показват, че по отношение на ползите за здравето на сърцето е по-ефективно да се консумират домати, отколкото да се приемат добавки с ликопен. Други проучвания показват, че по-високите нива на ликопен в кръвта са свързани с по-ниска смъртност при хора с метаболитен синдром - група от рискови фактори, които повишават шансовете за развитие на сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

Снимка: istockphoto.com

Подобряват зрението
Ликопенът също се грижи за очите ни. И това не са единствените съставки в доматите, които са отговорни за доброто зрение – към ликопена добавяме и лутеина и бета-каротина. Според изследвания тези хранителни вещества поддържат зрението и защитават от очни заболявания, включително катаракта и дегенерация на макулата.

Грижат се за доброто храносмилане
Фибрите в домати могат да бъдат от голяма полза за хора, които страдат от запек. Имайте предвид, че при някои хора киселинността от варените домати може да предизвика дискомфорт в стомаха.

Защитават кожата
Проучване от 2011 г. установява, че комбинацията от доматена пюре и зехтин предпазва кожата от слънцето и подсилва производството на про-колаген - молекула, която я поддържа здрава и млада. Учените вярват, че ликопенът в доматите е от ключово значение за кожата и нейното здраве. Той е в най-висока концентрация, когато доматите са варени, а зехтинът увеличава усвояването му от организма.

Снимка: istockphoto.com

Предпазват от рак
Редица проучвания са открили връзка между консумацията на ликопен и по-малко случаи на рак на простатата, яйчниците, белите дробове и стомаха.