Наскоро станахме ‘’балконски градинари’’ и така се присъединихме към стотиците хиляди хора в САЩ, които практикуват т.нар градско градинарство, или urban farming.

Откакто живея в САЩ безкрайно ми липсват вкусни зеленчуци и макар че можем да си набавим разнообразна прясна и ароматна продукция, най-близкият пазар е на час път и е само веднъж седмично. След 2 години мъдри мисли, приспособихме част от балкона си и сега сме горди собственици на вертикална градина, в която заедно с марулите и руколата се пъчат и три средно-големи храста с чери домати. Българин без домат за къде е? Докато ги почиствах от излишни листа тази сутрин си мислих колко важно е един домат да е хубав, не само заради вкуса, но и заради безкрайните ползи за здравето ни – безвкусния оранжериен домат не само е разочароващ, но и не може да се мери с традиционно отгледаните си братя – летните домашни домати, които буквално са побрали една квартална аптека.

За здрави кости

В едно скорошно изследване се оказва, че жени, консумирали домати, имат по-малка податливост към остеопороза и по-здрави кости – това се дължи както на добре познатия актиоксидант ликопен, така и вероятно на едновременното благотворно действие на други фитоелементи в домата.

За сърцето

Доматите помагат за понижаването на LDL холестерола и триглицеридите – това важи както за суровите така и за сготвените домати или доматите, приемани като хранителна добавка. Досега ликопенът се считаше за основното вещество – актиоксидант, което предпазва сърдечносъдовата система. Новооткрити флавоноиди като ескулеозид А също са свързани с противовъзпалителните качества на домата и превенцията на сърдечносъдови заболявания и риск от инфаркт.

Против рак

Рискът от развитие на ракови заболявания нараства, когато в тялото има повишен оксидативен стрес и възпаление. Доматите доказано предпазват мъжете от рак на простатата и дори помагат на тялото да се справи с вече заболели и мутиращи клетки благодарение на веществото алфа- томатин. Силно изразен е и защитния ефект при рак на гърдата.

За здравословно тегло

Диети с високо съдържение на домати статистически са свързани с по-лесно поддържане на здравословно тегло. Заради сладкия си вкус, доматът помага на дамите, които изпитват силно желание за сладко и наскоро са отказали захарта. Готвенето и сушенето концентрират сладостта – приготвяйте богати доматени сосове и включвайте сушени домати в салатите! Разбира се – всички плодове и зеленчуци помагат за добрата форма, така че избирайте разнообразие!

Размерът и цветът имат значение

По-малките домати, особено сортовете чери, имат десетки пъти по-висока концентрация на полезни вещества. Колкото по-наситен е цвета, вкуса и аромата, толкова по-ценни са малките плодчета! Ако като нас имате ограничено място за отглеждане на зеленчуци, засадете чери вместо големи сортове домати, така и градинката ви ще е по-компактна и ще отглеждате сорт, който е по-полезен. Някои изследвания показват, че ярко оранжевите и жълти домати концентрират вещества, които се усвояват по-лесно отколкото в червените, така че ако ви попаднат цветни домати, не отказвайте!

Готвенето също е важно

Ликопенът и други полезни фитоелементи в доматите стават по-лесно усвоими след топлинна обработка и особено чрез добавянето на зехтин. Средиземноморската диета не случайно е сред най-здравословните диети в света! Консумирайте пресни салати със зехтин, но не забравяйте и да направите вкусни чушки с доматен сос.

Не всяко тяло обича домати

Доматите принадлежат към семейство Картофови, където спадат патладжана, чушките и картофите. Растенията от това семейство се свързват с ред заболявания на имунната система. Много хора, които имат непоносимост към млечни продукти, глутен или яйца, намират че без домати се чувстват по-добре и симптомите като болки в ставите, повишено тегло, стомашночревни и кожни оплаквания стихват. Ако имате автоимунно заболяване, не прекалявайте с растенията от това семейство и се консултирайте с диетолог.

Сами по себе си доматите са изключително вкусни и засищащи, но тук ви предлагам няколко салати, в които доматите са комбинирани с други плодове – ще останете приятно изненадани от допълващите се вкусове!

Салата от домати и диня

За 4 порции

1 голям домат, на кубчета
1 чаша чери доматки, на половинки
1 чаша диня, на кубчета
½ тънко нарязан червен лук
100 гр натрошено сирене
Зехтин и балсамов оцет на вкус
Сол на вкус
Смесете всички съставки, овкусете и оставете настрани за 10 минути за да се смесят вкусовете. При желание декорирайте с мента или босилек.

Салата от домати и череши

За 4 порции

2 големи домата, нарязани на тънки кръгчета
½ чаша череши без костилки
Зехтин и сол на вкус
Подредете доматите на дъното на голяма чиния. Декорирайте с черешите и овкусете. При желание декорирайте с босилек или пресен кориандър.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Салата от домати, репички и портокали

За 4 порции

2 големи домата, на кръгчета
1 обелен портокал, на кръгчета
5-6 репички, на кръгчета
Зелен лук на вкус
Зехтин на вкус
Сол и черен пипер на вкус

Подредете нарязаните на кръгчета домати, портокали и репички. Поръсете със зеления лук, овкусете със зехтина, солта и черния пипер.

Със съдействието на
www.artofrealfood.com