Тези 10 мита за менопаузата са не само неверни, но и опасни. Въпреки това много жени по света продължават да им вярват.

Вероятно знаете старата поговорка за това да не вярвате на всичко, което чуете. Това определено важи и за менопаузата. Има много дезинформация около този труден период от живота на жената, която не само може да бъде подвеждаща, но и опасна.  

Ето 10 често срещани мита за менопаузата, които си струва да научите - ще ви бъдат полезни:

Снимка: istockphoto.com

Мит 1: Менопаузата влошава сексуалния ви живот

Вагиналната сухота наистина може да се превърне в проблем по време на менопаузата, но използването на предписан естрогенен крем или естрогенни лепенки могат да помогнат за разрешаването на този проблем. Що се отнася до промените с либидото, това е по-скоро психологически проблем. Проверете дали нещо се е променило в настроението или връзката ви. И се запитайте дали сте имали проблеми с желанието си за секс преди менопаузата.

Мит 2: Наддаването на тегло е неизбежно по време на менопаузата

Истина: Менопаузата не е непременно причина за наддаване на тегло, но може да увеличи количеството мазнини в областта на корема.

Естественият процес на стареене може да доведе до забавяне на метаболизма и загуба на мускулна маса. Независимо дали числото на кантара се е променило, мазнините по корема ви могат да се увеличат поради спад в нивата на естроген. Именно затова дрехите може да ви стоят по различен начин.

За да предотвратите наддаването на тегло по време на менопаузата, трябва да намалите двевния прием на калории. Увеличете приема на протеини и повишете физическата си активност – стремете се към поне 150 минути аеробна активност с умерена интензивност на седмица или силови тренировки поне два пъти седмично. Изграждането на чиста мускулна маса ще ви помогне да ускорите метаболизма си.

Мит 3: Горещите вълни са безвредни

Снимка: iStock

Истина: Ако горещите вълни, които ви обливат, са хронични, те могат да окажат значително въздействие върху вашето здраве и начин на живот.

По време на горещи вълни кръвоносните съдове могат да се разширят или свият, повишавайки за кратко кръвното налягане. Освен това тялото може да не получи достатъчно кръвен поток към мозъка, което може да компрометира мисловната ви дейност и вероятно дори функцията на други органи. С течение на времето това може да окаже сериозно влияние върху тялото.

Мит 4: Не можете да забременеете по време на перименопаузата

Снимка: iStock

Лъжа: Въпреки че нивата на естроген намаляват и яйчниците наближават своето пенсиониране, овулация все още настъпва.

Това означава, че здравата сперма все още има шанс да срещне жизнеспособна яйцеклетка, което означава, че можете да забременеете. Вярно е, че шансовете за зачеване намаляват с възрастта. Във всеки един месец жена на възраст между 25 и 35 години има 25 до 30 процента шанс да забременее, ако не се пази. До 45-годишна възраст шансовете на жената спадат до пет процента. Пет процента обаче не са нула процента, така че докато не са изминали поне цели 12 месеца от последния ви цикъл, все още можете да забременеете. Това означава, че ако не искате да имате деца, трябва да използвате предпазни средства.

Мит 5: След като преминете през менопаузата, тялото ви ще се върне към нормалното си функциониране

Снимка: iStock

Лъжа: Дори след като симптомите на менопаузата изчезнат, нивата на естроген няма да се върнат до нивата преди менопаузата

Да, тялото ви все още ще може да произвежда естроген, но няма да изглеждате и да се чувства по същия начин. С течение на времето естрогенните рецептори на жените започват да се потискат и нови не се образуват – което означава, че симптомите, които може да сте имали преди това поради месечните естрогенни колебания, ще изчезнат. Междувременно мозъчната и сърдечната функция все още ще се променят в резултат на загубата на естроген, както и функцията на тазовото дъно. Тези промени ще се превърнат в новата физиологична норма, с която трябва да свикнете.

Мит 6: Менопаузата увеличава риска от депресия

Снимка: iStock

Истина: Не всяка жена изпитва психологически симптоми по време на менопаузата.

За някои жени менопаузата е нещо, което очакват с нетърпение след години на борба с хормонални проблеми. Други жени обаче изпитват депресия през този период. Дамите, които преминават през менопаузата по-рано от връстниците си, са изложени на повишен риск от депресия, сочи проучване, публикувано в JAMA Psychiatry.

Обичайно е дамите да изпитват промени в настроението по време на менопаузата. Това е особено често при жени с анамнеза за свръхчувствителност към хормонални колебания. Въпреки това е важно да се прави разлика между депресия и промени в настроението, за да не се бърка клиничната диагноза с епизодичното настроение.

Мит 7: След менопаузата тялото ви вече не произвежда хормони

Снимка: Pexels

Истина: Много хормони нямат нищо общо с менопаузата. И дори когато става дума за репродуктивни (полови) хормони, някои жени след менопауза продължават да произвеждат малки количества естроген или от мастната тъкан, или от надбъбречните жлези.

Тялото ви произвежда много различни хормони, не само полови хормони като естроген, прогестерон и тестостерон. Има инсулин, мелатонин, кортизол, адреналин, хормон на растежа, хормони на щитовидната жлеза, окситоцин и много други, които тялото ви ще продължи да произвежда, докато сте живи.

Противно на общоприетото схващане, мазнините по време на менопауза не се считат за инертна тъкан в тялото, а за ендокринен орган, защото произвеждат хормони, особено естроген. Ето защо жените с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ) са склонни да имат малко по-високи нива на естроген след менопаузата. 

 

Мит 8: Симптомите на менопаузата винаги са очевидни

Истина: Около 75 процента от жените имат симптоми, докато други нямат никакви.

Менопаузата настъпва, когато яйчниците спрат да произвеждат естроген. Като се има предвид това, цикълът е просто маркер за това какво се случва с вашите яйчници. 

Някои жени не усещат никакви промени, въпреки че се случват, включително промени в костната плътност и кръвоносните съдове, свързани със загубата на естроген. Някои жени, които смятат, че нямат симптоми на менопауза, може да имат толкова леки, че да не ги забелязват или може да не са наясно с настъпващите промени върху телата им.

Мит 9: Хормоналната терапия не трябва да се използва по време на перименопаузата

Лъжа: Всъщност е възможно.

Много лекари казват на жените, че не могат да използват хормонална терапия, докато не изминат 12 месеца от последната им менструация. Хормоналната терапия, когато се използва по време на перименопаузата, има за цел да намали, облекчи или контролира симптомите на състояния с нисък естроген, които могат да причинят неблагоприятните симптоми на менопаузата.

Много жени изпитват симптоми на менопауза като горещи вълни, вагинална сухота и тежки промени в настроението, докато все още имат менструация, а изследванията показват, че жените са склонни да имат симптоми на менопауза в продължение на години.

Мит 10: Мъжете също преминават през менопауза

Снимка: iStock

Истина: Мъжете изпитват лек спад в нивата на тестостерон с възрастта, около един процент на година след 40-годишна възраст – не толкова рязък или внезапен спад, както при жените.

Симптомите на ниски нива на тестостерон при мъжете обаче могат да включват раздразнителност, наддаване на тегло, намалено сексуално желание, еректилна дисфункция, проблеми със съня, депресия, умора и липса на енергия. Кръвен тест може да разкрие ниските нива на тестостерон при мъжа и необходимостта от тестостеронова терапия.

Разбира се, това не е същото като пълно спиране на репродуктивния живот, както се случва по време на женската менопауза. Много възрастни мъже все още имат нива на тестостерон в нормалните граници и могат да създават поколение до 70 или 80-годишна възраст.