Търсейки отговора на вечния въпрос "Кой е най-важният фактор в една успешна връзка?", американският психотерапевт Джон Ким провежда проучване, като публикува въпрос в затворената Фесйбук група "This is Your Tribe":

"Ако можете да посочите най-важното нещо в една връзка, какво би било то?"

За негова изненада, най-популярният от всички 165 отговора не е този, който очаква да чуе. След като е консултирал хиляди двойки в отношенията им, той решава, че има добра представа кой е най-важният фактор за хората в една връзка - доверие, химия или близост. Но най-популярният отговор е уважението. И това го кара да се замисли и да изведе формулата на успешната връзка.

"Ако хората избират уважението за най-важния фактор в една връзка, то е, защото това им е липсвало в предишните взаимоотношения. И тази липса е създала гигантски отпечатък, иначе това нямаше да бъде техният отговор. Друг интересен факт от проучването е, че всеки един човек, който е отговорил с "уважение", е бил жена", казва Ким.

"Така че има голям шанс, че ако четете това и сте жена, да можете да го припознаете на някакво ниво. Вие сте били в отношения, в които е липсвало уважение. Вие сте правили компромиси. И това се е отразило на вас и на вашите вярвания за себе си. Това ви е настроило за други преживявания, които не минават добре, защото сте забравили какво заслужавате. Забравили сте как искате да бъдете третирани. Забравили сте, че уважението не е опция - то е стандарт, който идва с базовия модел. И без него двигателят не работи. Автомобилът не върви. Но така или иначе сте го купили, обаче возенето друса и е кратко", допълва психотерапевтът.

"Отговорът на този въпрос е страхотна проверка за температурата за отношенията днес. Липсва ни уважение. Това е нещо, което е отминало - нещо, на което всъщност не обръщаме внимание. Но без него не можем да изградим доверие. А без доверие няма нищо. Само кожа. Това е чудесно напомняне, че е необходимо безопасно пространство, за да могат всички отношения да процъфтяват и да се развиват. Такова пространство не може да бъде изградено без доверие, но доверието не може да бъде формирано без уважение. Така че уважението е почвата, от която се нуждаят здравите взаимоотношения, за да се развиват", заключава специалистът.

Запитайте се: Има ли във връзката ви уважение? Защото иначе градите нещо без основа. Ето как изглежда формулата на успешната връзка според Джон Ким:

Уважение -> Доверие -> Безопасно пространство -> Здрава връзка