Близо 80% от инсултите са исхемични. Те се наричат още мозъчни инфаркти. При тях, подобно на сърдечния инфаркт, настъпва запушване на най-малките кръвоносни съдове. Разнообразието от проявите на започващ и развил се инсулт зависи от зоната на мозъка, която е останала без кръвоснабдяване, респективно без кислород.

Съвременното лечение е фибринолизата, чрез която се разтваря тромбът. За да има резултат, трябва да се реагира бързо. Профилактика на исхемичния инсулт са всички мерки срещу атеросклерозата. Сред рутинните изследвания са кръвната захар, мастен профил и следене на кръвното налягане. Атеросклеротичните плаки могат да бъдат видяни с доплерова сонография. С този метод ясно се вижда има ли атеросклероза в извънмозъчните артерии.

Когато наличната атерослеротична плака запушва артерията над 70%, човекът веднага бива насочван  за оперативно лечение. Операцията е също един вид профилактика на бъдещия инсулт. Когато стеснението на кръвоносния съд е под 70%, се препоръчват антилипидемични медикаменти, с които се снижават холестеролите в кръвта.

"Тези лекарства против холестерола, както и аспиринът, който е най-широко разпространената профилактика на атеросклерозата, заедно правят да стане гладка вътрешната стена на артерията и да се стабилизира малката плака, за да не се получи мозъчен инсулт. А когато човек има атеросклеротична плака в една артерия, веднага се открива и в съдовете било на сърцето, било на крайниците”, споделя от свой опит неврологът проф. д-р Параскева Стаменова.

Когато всеки осъзнае, че ежедневието му е съпроводено с рисковите фактори за инсулт, сред които са тютюнопушенето и наднорменото тегло, трябва да се потърси помощ за тяхното елиминиране. Неоправдано е заради "удоволствията, без които не можем” да се прекъсва активен и ползотворен живот в резултат на инсулт.

Можете да оставяте въпросите си към мен и да предлагате теми за блога като коментар под текста.