Мери Нджамби Коикай, по-известна като Джахмби Коикай, остави ярка следа в сърцата на своите сънародници в Кения с безкрайния си стремеж да повиши осведомеността за ендометриозата - заболяване, което води до смъртта ѝ на 38 години.

Като популярен радиоводещ и реге диджей, Джахмби използва платформата си, за да споделя открито своите страдания и да призовава за по-добро здравеопазване за жените, страдащи от менструални разстройства.

„Хората наистина се идентифицираха с нейното страдание, с нейната болка“, споделя пред Би Би Си колежката ѝ активистка Дорис Мурими.

Още от 13-годишна възраст, Джахмби изпитва мъчителна болка по време на менструалния си цикъл, но ѝ отнема 17 години, за да получи правилна диагноза - ендометриоза.

 

 

Ендометриозата е гинекологично заболяване, при което тъкан, подобна на лигавицата на матката, се развива извън нея - в тазовата област, фалопиевите тръби, червата, а в редки случаи и в белите дробове и мозъка.

Макар заболяването да не е смъртоносно, то може да доведе до животозастрашаващи усложнения.

БОРБА ЗА ДИАГНОЗА И ЛЕЧЕНИЕ

 

Липсата на специализирани медицински заведения в Кения значително затруднява диагностицирането и лечението на Джахмби.

 

През 2020 г. тя споделя пред Би Би Си, че в един момент не е успяла да напише нищо на изпит в университета заради болката, което забавило дипломирането ѝ. През 2015 г. белият ѝ дроб колабирал поради гръдна ендометриоза, състояние, което се повтаряло многократно и изисквало специализирани операции.

През 2018 г., след поредица от белодробни колапси, Джахмби е приета в специализирана болница в САЩ, където преминава множество операции за отстраняване на тъканите, разраснали се заради ендометриозата.

 

Състоянието опустошавало тялото ѝ. В американската болница от матката, чревните области и яйчниците ѝ е отстранена тъкан, която се била разраснала заради ендометриозата.

 

УСМИВКАТА СРЕД БОЛКАТА
Въпреки многобройните операции и болки, Джахмби винаги се усмихва.