Козунакът е един свръхкомбиниран кулинарен шедьовър, и обикновено препоръчвам да се консумира в отделен хранителен прием – например на закуска, на подкрепителна закуска в 10:00 или 16:00 часа с по-лека напитка, евентуално кафе, чай или разреден айрян. След празниците да не се преминава веднага към ограничаване и да приемаме само плодове и зеленчуци, защото резките промени в модела на хранене са стрес за организма”- това каза професорът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в интервю пред БГНЕС.

Байкова обясни, че след всеки стрес организмът реагира по непредсказуем начин – ето защо е добре в следващите дни от светлата седмица да преминем към консумиране на предимно зеленчуци и плодове.

„Добре е зеленчуците да бъдат приемани под формата на супи, а плодовете да бъдат белени, за да не приемаме от химическите съединения, с които се обработват плодовете при тяхното отглеждане. Плодовете могат да бъдат печени, сурови, във всякаква форма, но да не прекаляваме с тях”, съветва диетологът, след което припомни, че по време на празниците, както на Великден, така и на всеки тържествен повод, е добре да имаме предвид, че между отделните хранения трябва да има задължителна почивка за стомаха.

„Затова е добре от вид до вид храна да правим леки интервали, за да дадем възможност на храносмилателния тракт да обработи храната. Не е лошо да започваме деня с чаша напитка – например домашно приготвена цитронада, изцеден сок или по-добре едно смути, което да се разреди с малко вода, всички изброени са варианти, но не и газираните напитки – по-добре е те да бъдат избягвани. След това приемаме някакъв зеленчук, плод, т.н. салата, предястие, ордьовър, и вече след това може да се консумира и някаква алкохолна напитка – една чаша за наздравица. След около 30 минути започваме с поднасяне на кулинарните шедьорви, като можем да опитаме от няколко неща по малко, но отново с интервали от време”.

Диетологът съветва обядът да е с по-леки гарнитури, като е за препоръчване да се избягват картофената салата с майонеза, както и руската салата.

„Особено в настоящия период има много зеленолистни растения, които могат да бъдат сервирани. След половин - един час е добре да бъде консумиран и десертът”, каза още Донка Байкова. И напомни, че е добре да се избере по един вид алкохол, като отново не се прекалява с него.

„Всеки орган в човешкото тяло при свръхнатоварване може да отключи някакъв болестен процес, което при храносмилателната система е рисково, защото стомахът и червата синхронно си поддават сигнали и може да отключим някакъв неприятен процес, който да ни почерни празника”, обясни още професорът по хранене и диететика.