Есента асоциираме с топли и красиви цветове. Но тя носи и есенните настинки, за които е добре да сме готови. Избрали сме няколко здравословни предложения с пащърнак, земна ябълка и целина, които ще стимулират имунната ви система.
Зеленчуците и плодовете са неизменна част от балансираното меню. Благодарение на тях можем да си набавим необходимите витамини и минерали, и да подпомогнем организмът ни да „заработи“ преди вирусите.
Ползите от пащърнака:
- Богат на разтворими и неразтворими фибри
- Помага за загубата на излишните килограми
- Изключителен антиоксидант
- Допринася за спокойствие
- Поддържа нормалното функциониране на имунната система
Пащърнакът е богат на редица полезни съединения като белтъчини, въглехидрати, целулоза, натрий, цинк, манган, мед, фолиева киселина и витамините РР, А, В и Е.
Супер вкусна салата с моркови
Запеканка от пащърнак и картофи
Необходими продукти:
- 200 г картофи
- 200 г пащърнак
- ½ глава лук
- 2 стръка мащерка
- 25 г масло
Начин на приготвяне: Изстискайте вече настъргания картоф в чиста кърпа. Разтопете маслото и смесете с пащърнака, лука и мащерката. Сложете сместа в предварително загрят тиган. Гответе 6-8 минути, до златисто кафяв цвят. Обърнете запеканката върху чиния и поставете обратно със суровата страна надолу за още 6-8 минути.
Ползите от земната ябълка:
- Намалява риска за диабет
- Съдържа противовъзпалителни свойства
- Намалява риска от ракови заболявания
- Понижава нивото на холестерола
- Предотвратява анемия
Земната ябълка съдържа желязо, калий, калций, манган, фосфор, цинк силиций, магнезий, натрий, флуор, хром, както и витамините В1, В2, В6, С.
Унгарска крем супа със земна ябълка
Необходими продукти:
- 2 с. л. масло от рапица
- 1 тръпчива ябълка
- ¾ от голям картоф
- ⅓ глава лук
- ¼ целина
- ¼ ч. л. сол
- ¼ ч. л. изсушен градински чай
- 1 щипка червен пипер
- Пипер – на вкус
- 1 пилешки бульон
- 3 с. л. заквасена сметана
Начин на приготвяне: В предварително загрято олио добавете ябълката, картоф, лукът и целината. Гответе за около 5 мин. Разбъркайте солта, градинския чай, червеня пипер и черния пипер за 30 секунди. Налейте бульона и оставете да заври. Намалете котлона, покрийте и леко оставете да къкри, докато картофите омекнат.
Ползите от целината:
- Предотвратява възпаления и намалява риска от рак
- Поддържа нивата на кръвното налягане
- Подпомага нормалното функциониране на метаболизма
- Стимулира развитието на нервните клетки
- Действа превантивно за болестта на Алцхаймер
Целината е богата на витамини от група B, K, E, провитамин A, калций, натрий, калий, магнезий.
Кюфтета от целина
Необходими продукти:
- 1 връзка целина
- 100 г пармезан
- 100 г галета
- 2 яйца
- Сол и черен пипер – на вкус
Начин на приготвяне:
Отцедете добре целината и я оставете да изстине в гевгир. Когато изстинат, изстискайте колкото можете повече от течността им и ги смилайте добре. Смесете каймата от целина с яйцата, настърганото сирене, сол и добре смлян черен пипер. Разбъркайте добре и добавете галетата до получаване на "тесто". Оставете сместа да почине за около 15-20 мин. Оформете топчета с големина колкото орех и ги оваляйте в галетата. Запържете топчетата целина в умерено сгорещено олио, до златистокафяв цвят.