Есента асоциираме с топли и красиви цветове. Но тя носи и есенните настинки, за които е добре да сме готови. Избрали сме няколко здравословни предложения с пащърнак, земна ябълка и целина, които ще стимулират имунната ви система.

Зеленчуците и плодовете са неизменна част от балансираното меню. Благодарение на тях можем да си набавим необходимите витамини и минерали, и да подпомогнем организмът ни да „заработи“ преди вирусите. 

  

Ползите от пащърнака:

  1. Богат на разтворими и неразтворими фибри
  2. Помага за загубата на излишните килограми
  3. Изключителен антиоксидант
  4. Допринася за спокойствие
  5. Поддържа нормалното функциониране на имунната система

Пащърнакът е богат на редица полезни съединения като белтъчини, въглехидрати, целулоза, натрий, цинк, манган, мед, фолиева киселина и витамините РР, А, В и Е.

Супер вкусна салата с моркови

Запеканка от пащърнак и картофи

Необходими продукти:

  • 200 г картофи
  • 200 г пащърнак
  • ½ глава лук
  • 2 стръка мащерка
  • 25 г масло

Начин на приготвяне: Изстискайте вече настъргания картоф в чиста кърпа. Разтопете маслото и смесете с пащърнака, лука и мащерката. Сложете сместа в предварително загрят тиган. Гответе 6-8 минути, до златисто кафяв цвят. Обърнете запеканката върху чиния и поставете обратно със суровата страна надолу за още 6-8 минути. 

Ползите от земната ябълка:

Снимка: iStock

  1. Намалява риска за диабет
  2. Съдържа противовъзпалителни свойства
  3. Намалява риска от ракови заболявания
  4. Понижава нивото на холестерола
  5. Предотвратява анемия

Земната ябълка съдържа желязо, калий, калций, манган, фосфор, цинк силиций, магнезий, натрий, флуор, хром, както и витамините В1, В2, В6, С.

Унгарска крем супа със земна ябълка

Необходими продукти:

  • 2 с. л. масло от рапица
  • 1 тръпчива ябълка
  • ¾ от голям картоф
  • ⅓ глава лук
  • ¼ целина
  • ¼ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. изсушен градински чай
  • 1 щипка червен пипер
  • Пипер – на вкус
  • 1 пилешки бульон
  • 3 с. л. заквасена сметана

Начин на приготвяне: В предварително загрято олио добавете ябълката, картоф, лукът и целината. Гответе за около 5 мин. Разбъркайте солта, градинския чай, червеня пипер и черния пипер за 30 секунди. Налейте бульона и оставете да заври. Намалете котлона, покрийте и леко оставете да къкри, докато картофите омекнат. 

Ползите от целината:

  1. Предотвратява възпаления и намалява риска от рак
  2. Поддържа нивата на кръвното налягане
  3. Подпомага нормалното функциониране на метаболизма
  4. Стимулира развитието на нервните клетки
  5. Действа превантивно за болестта на Алцхаймер

Целината е богата на витамини от група B, K, E, провитамин A, калций, натрий, калий, магнезий.

Кюфтета от целина

Необходими продукти:

  • 1 връзка целина
  • 100 г пармезан
  • 100 г галета
  • 2 яйца
  • Сол и черен пипер – на вкус

Начин на приготвяне:

Отцедете добре целината и я оставете да изстине в гевгир. Когато изстинат, изстискайте колкото можете повече от течността им и ги смилайте добре. Смесете каймата от целина с яйцата, настърганото сирене, сол и добре смлян черен пипер. Разбъркайте добре и добавете галетата до получаване на "тесто". Оставете сместа да почине за около 15-20 мин. Оформете топчета с големина колкото орех и ги оваляйте в галетата. Запържете топчетата целина в умерено сгорещено олио, до златистокафяв цвят. 

  • Защо сладкото от дюли е толкова хубаво
  • Орехомания
  • Най-младият кулинарен блогър у нас: Есента има вкус на тиква и канела
  • Тиквен пай с ниско съдържание на захар: Рецептата на Блажка Димитрова - Благичка
  • Как да приготвим прозрачен тиквен пай
  • Румяна Босева - Лулуто: На ябълковия пай слагам бележка "Не яж!" - първо трябва да снимам
  • "Храна за мойте канибали" - блогът с вкусотии като кадифена супа от кестени, рачел и тиква
  • 23 снимки на сладки котенца, за когато ви писне от мъките в офиса
  • Защо мечтаем за шоколад, пържола и вино, когато сме под стрес?
  • Невена Жекова с изкушаващи шипков мармалад и шипково вино