Доскоро само зеленият чай беше в светлината на прожекторите и обираше възторжени овации като еликсир за здраве. През последните години обаче до него гордо се нареди черният и все повече изследователи започват да се интересуват от ценните му качества. Оказва се, че черният чай, получен след ферментацията на зелените листенца, наистина се различава по състав, но е също толкова полезен за здравето, колкото и зеления. Доказателство е Саудитска Арабия, където черният чай е на почит, рискът от сърдечносъдови заболявания е почти наполовина по-малък.

За да приготвим перфектна чаша чай, поглеждаме към Великобритания – страна, в която се изпиват повече от 170 милиона чаши дневно. Как обичате чая си? Горещ, леко топъл? Когато е достигнал 60 градуса? 40 градуса? Има ли значение кога добавяте млякото в него?

Учени в университета в Нортъмбрия са посветили повече от 180 часа и са сервирали почти 300 чаши черен чай на участниците в изследване, което да покаже коя е перфектната температура за да бъде чаят едновременно полезен за здравето и с оптимален вкус. Минималното време за което пакетчето освобождава своя аромат е 2 мин, а максималното е 6. Златната температура за консумация е 60 градуса, а под 45 вече е по-трудно да се насладим на вкуса, тъй като някои от ароматите вече не се усещат.

Изследването показва, че добавянето на мляко може да усили сладките нотки в чая и да ви помогне да спестите калории от захар и подсладители. Най-подходящото време за добавяне на малко мляко (според същите учени) е след втората минута запарване на чая. Те съветват да извадите пакетчето, да сипете малко мляко и да изчакате още 4 минути.

Типично по английски, екипът от Нортъмбрия съветва да използвате 200 мл. вряла вода за всяко пакетче чай и да добавяте само 10 мл. мляко. За още по-сладък вкус може да добавите и малко кафява захар или меласа, които не само ще подсладят, но и ще ароматизират допълнително живителната течност.

Със съдействието на www.artofrealfood.com