Ако се опитвате да отслабнете и не знаете какво прясно мляко да изберете – животинско или растително, не се тревожете! Има решения за всеки вкус и предпочитания.

В супермаркетите можем да намерим разнообразие от животински и растително млeка, като бадемово, овесено, кокосово, соево и оризово. Всеки вид има различно съдържание на калории, протеини, фибри, витамини и минерали, което прави избора труден, ако целта ви е да отслабнете. А освен различен вкус, тези продукти се различават и по цена.

Ето кои са най-добрите млека за отслабване, според диетолозите:

НАЙ-ДОБРОТО МЛЯКО ЗА ДИЕТАТА
Любителите на традиционното краве прясно мляко могат да бъдат спокойни – то е един от най-добрите избори за отслабване. Проучванията показват, че както нискомасленото, така и пълномасленото прясно мляко могат да помогнат за редуциране на теглото.

 

Снимка: Canva

Консумацията на мляко, комбинирана с диета с калориен дефицит, може да улесни краткосрочната загуба на тегло. Освен това, млякото често се свързва с по-добро общо хранене и по-малка консумация на захарни напитки като сода и плодови сокове.

С 8 грама протеини и около 100 калории на чаша, кравето мляко предоставя важни хранителни вещества, които помагат за контрола на апетита и намаляват глада.

Интересно е, че някои изследвания сочат, че пиенето на пълномаслено мляко също може да има положителен ефект върху отслабването. В проучвания, проведени при деца, е установено, че тези, които пият повече пълномаслено мляко, са по-малко склонни към затлъстяване.

Независимо дали избирате нискомаслено или пълномаслено мляко, най-важното е да поддържате калориен дефицит – т.е. да приемате по-малко калории, отколкото изгаряте.

НАЙ-ДОБРОТО РАСТИТЕЛНО МЛЯКО ЗА ДИЕТАТА
Ако предпочитате растителни млека, има две отлични опции за отслабване – бадемово и соево мляко.

 

Снимка: Canva

Бадемово мляко: Една чаша съдържа само 30 калории, а в същото време е богата на калций и витамин D. Бадемовото мляко е отличен избор за тези, които искат да ограничат калориите си, но все пак да се наслаждават на вкусни смутита или зърнени закуски.

Соево мляко: Със своите 90 калории и 8 грама протеини на чаша, соевото мляко има подобен хранителен профил на кравето мляко, но без излишни захари и мазнини. То е отличен избор след тренировка за възстановяване на мускулите или като следобедна закуска за намаляване на апетита.

Независимо кое мляко изберете, важно е то да отговаря на вашите нужди и вкусови предпочитания, като същевременно поддържате здравословен баланс в диетата си.