Кърменето е достатъчно, за да задоволи нужди на бебето от вода“, казва педиатърът д-р Боряна Георгиева. Препоръчително е да кърмите детето толкова пъти и толкова често, колкото то поиска.

Специалистът по кърмене Христина Янева и педиатърът д-р Боряна Георгиева разкриват повече за кърменето, ползите и още отговори на въпроси, които си задава всяка майка, в „Преди обед“ по bTV. 

„Ако детето се храни по специална формула, нека майките спазват стриктно пропорциите“, съветва Христина Янева. Хубаво е майките да предлагат вода, когато предлагат и храна на детето. 

„Не е нужно да се притеснявате за количеството вода, което изпиват децата“, споделят специалистите. Организмът сам разбира кога трябва да спре с приема на вода.

Кога трябва да започне захранването на децата?

Предлагат се големи парчета храна, които децата насочват сами към себе си и така развиват уменията си на хранене. Повечето родители обаче са на смесен модел на хранене.

  • Когато детето стои добре с помощта на опора;
  • Когато е изчезнал рефлексът за избутване с езиче;
  • Между 5 и 6-месечна възраст.

Какво е ранно захранване?

  • 120 дни след термина –  на 4 или 5 месец след раждането;
  • Такова захранване е подходящо за малък брой бебета.

Какво е късно захранване?

  • Доста след 6-ти месец;
  • Не бива да се изпуска този момент, защото детето много трудно ще задържи вниманието си върху храненето.

Кои храни са подходящи за захранване?

„Процесът на захранване не е толкова стриктен, колкото хората си представят“, единодушни са специалистите. Хубаво е да се дават храни, които организмът на детето може да преработва. Това са типични за дадената страна храни. Такива, които могат да се намерят на географската ширина.

Не трябва да се започва със захранване от плодове, защото детето започва да изгражда вкусовете си според тях. Хубаво е да се започне с практически допълваща храна – такава, която допълва кърменето.

Млякото е основен източник на протеин. Затова е добре детето да продължава да приема мляко на всяко хранене. Когато започне да консумира месо, тогава е подходящо да се спре и с кърменето.

Вижте какво казват специалистите за приемът на мед от бебетата във видеото.