Силвена Роу дава съвети как здравословно да се захранват бебетата, както и рецепти за злояди деца и такива с алергии в най-новата си книга "Моята кухня - гурме бебе". 

Водеща на предаването "Моето звездно парти" е била вдъхновена за изданието от внучката си Иззела Отъм. Момиченцето живее с родителите си във Великобритания и е наследила цвета на очите на баба си.  

Новата книга е насочена към деца от 6 месеца до 5-6 години. Тя е написана под редакцията на д-р Радка Масларска.

"Аз съм пипала с много кадифени ръкавици тук" - признава в ефира на "Тази сутрин" известната кулинарка.  

Книгата дава полезна инфoрмация за това как да бъдат захранвани бебетата, защото според Силвена Роу от това зависи и какъв живот ще живеят. 

При гостуването си в "120 минути" преди време тя разказа, че като дете майка ѝ я е хранела много обилно, разширила е стомаха ѝ и сега е „едричка“, но все пак ѝ е благодарна, защото е отгледала здраво дете.

Силвена Роу съветва след 1 годинка цялото семейство да се храни с една и съща храна. Според нея детето, което се захранва, не бива да стои отделно от останалите членове в бебешко столче и със своята си храна, а всички да са заедно. 

Още здравословни съвети за захранване на бебе и не само от шеф Роу:

  • "Ако децата ви не ядат зеленчуци, направете едно пюре от авокадо и банан - хем малко сладост, хем хубавите качества и нутриентите на авокадото."
  • "Кърмата е сладка. Когато закърмим децата с кърма, те си искат нещо сладичко. Проблемът след това е как да ги "отхраним" от тази сладост."
  • "Нека диетата на детето в началото да е почти изцяло на растителна основа, с малко елементи на протеин."
  • "Много е важно да не захранваме децата си с комерсиалните меса, които се продават навън. Протеинът - пиле, риба; трябва да бъде от чудесен източник."
  • Малките, но качествени порции са ключът към здравословното хранене - "Не е нужно да ядем големи пържолаци!"
  • "Ако запазваме продуктите в пластмасови кутии - това не е хубаво. Има различни химически елементи, които влизат в храната."

Изданието включва и специални глави за злоядите деца, както и за алергиите.

Любимата храна на нейната внучка е кейл. Шеф Роу обяснява, че той е малко горчив, но "това дава невероятна основа, за да се развие вкус, който няма да е обич към захарта". 

Шеф Роу подготвя и друга, нова книга. То ще бъде посветено на празничната храна. 

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg.