4 юли е Денят на независимостта, не от какво да е, а от месото. Както може би сте забелязали, все повече хора по света избират вегетарианския и веганския начин на живот. Това е така, защото тези диети обещават по-големи ползи за здравето в дългосрочен период.

Вегетарианството и веганството имат и някои морални и екологични последици. Дори и да не искате да се откажете завинаги от месото, можете да се възползвате от Деня на независимостта от месото и да се насладите на любимите си ястия, но приготвени без месо.

Как се случва това? Подготвили сме три рецепти на традиционни български ястия, които могат да бъдат приготвени без месо.

Дайте шанс на небцето си, за да разберете какъв е животът на веганите и вегетарианците.

Ето кои са трите рецепти:

Мусака

Снимка: iStock

Традиционни съставки: Кайма (телешка или свинска), картофи, лук, домати, яйца, кисело мляко.

Заместител на месото: Използвайте леща или смес от гъби и орехи, за да постигнете текстурата и на каймата. Ако използвате и същите подправки, вкусът ще бъде същият.

Начин на приготвяне:

Запържете в зехтин нарязан лук, моркови и целина. Добавете предварително сварена леща (или фино нарязани гъби и орехи) и разбърквайте, за да не загорят в продължение на няколко минути. Добавете нарязани домати и подправете с подправки по ваш вкус. Подредете нарязаните картофи в тавичка за печене, разпределете сместа с леща отгоре и добавете още един слой картофи. Разбийте заедно кисело мляко и яйца и изсипете върху картофите. Печете на 190°C за около 45 минути.

Кебапче

Снимка: iStock

Традиционни съставки: Кайма (свинска или телешка), подправки (кимион, черен пипер, сол).

Заместител на месото: Използвайте текстуриран растителен протеин (TVP) или комбинация от пасирани бобови зърна и галета.

Начин на приготвяне:

Сложете растителния протеин в горещ зеленчуков бульон или пасирайте сварените бобови зърна (като черен боб или нахут) с галета. Добавете накълцан чесън, кимион, черен пипер, сол и малко червен пипер. Оформете като кебапчета и ги изпечете на скара или запържете в тиган.

Сарми

Снимка: iStock

Традиционни съставки: Зелеви листа, пълнени със смес от ориз и кайма (свинска или телешка), лук, моркови.

Заместител на месото: Използвайте смес от ориз, гъби и фино нарязани ядки.

Начин на приготвяне:

Запържете лука, морковите и гъбите в зехтин, докато омекнат. Добавете ориз и гответе няколко минути, след това добавете зеленчуков бульон и оставете да къкри. Разбъркайте нарязани ядки, подправете със сол, черен пипер и билки (като копър или магданоз). Навийте зелевите листа със сместа и поставете в тенджера. Добавете малко зеленчуков бульон, покрийте и оставете да къкри, докато зелето и оризът са напълно сварени.

Бъдете сигурни, че и вашите любими ястия могат да бъдат приготвени без месо или поне то може да бъде заместено с други продукти.