Актрисата Лора Препон, която е най-известна с ролята на Дона в „Шеметни години“, е поредната звезда, която заговори за аборта, който е направила, в светлината на новото решение на Върховния съд на САЩ, позволяващо на отделни щати да забраняват аборта. На самата нея ѝ се е наложило да премахне плода при втората си бременност.

„Един от най-лошите дни в живота ми беше, когато реших да прекратя бременността си във втория триместър“, сподели тя в социалните мрежи. „Ужасяващата истина е, че открихме, че плодът няма да оцелее и че моят живот също е в опасност. По това време имах избор.“

След решението на Върховния съд абортът стана нелегален в Арканзас, Кентъки, Луизиана, Мисури и Южна Дакота. Очаква се още щати да го забранят в бъдеще.

„Всеки си има лична история защо се е подложил на тази процедура“, написа още актрисата. „Съчувствам на всички, които са изправени пред това невъзможно решение. Надявам се всички да преминем през това трудно време и да си върнем контрола върху собствените си тела.“

Лора Препон ражда първата си дъщеря през 2017 г. и само година по-късно забременява отново. В 16-ата седмица от бременността лекарите откриват, че с бебето има проблем – мозъкът и костите му са спрели да растат и то няма никакви шансове за живот.

Не само това, но и ако бременността не бъде прекратена веднага, Лора също може да умре. Бързо плодът е отстранен и животът на актрисата е спасен, но тя и съпругът ѝ са покрусени.

Когато през 2019 г. научават, че Лора отново е бременна, двамата не смеят да се радват. За щастие с третата бременност всичко е наред и през февруари 2020 г. се ражда и синът им.