Атопичният дерматит е хронично възпалително кожно заболяване, което се характеризира със суха кожа, силен сърбеж и чести кожни обриви.

Заболяването засяга не само кожата, но и качеството на живот на пациентите, предизвиквайки физически и емоционален дискомфорт. В България, над 200 000 възрастни и 400 000 деца живеят с атопичен дерматит и се нуждаят от ежедневна грижа и подкрепа за контрол на състоянието си.

По случай Световния ден за информираност за атопичния дерматит, Асоциация „Грижа за пациента“ и Асоциация на пациентите, активни в здравеопазването (АПАЗ), организираха среща на експерти и пациенти в София. Сред участниците бяха дерматологът доц. д-р Жана Казанджиева, неврологът д-р Нейко Нейков, дерматологът д-р Катя Захариева и представителят на Портал на пациента – Елена Цонева-Папуджиева.

Те представиха полезна информация за Атопичният дерматит и как засегнатите да се справят със състоянието си.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ?
Атопичният дерматит е състояние, при което кожната бариера е увредена и не може ефективно да задържа влагата. Това води до хронична сухота и възпаление, сърбеж и поява на обриви.

Снимка: Canva

Основната причина за появата на атопичен дерматит са генетичните аномалии на кожната бариера. Те предизвикват прекомерна сухота на кожата и повишават нейната пропускливост към външни агресивни фактори от околната среда. Заболяването е свързано и с повишено производство на имуноглобулин Е (IgE), което създава имунен отговор към различни дразнители.

Хората с атопичен дерматит са генетично предразположени към това заболяване, като близо 80% от децата с екзема имат фамилна анамнеза за заболяването.

 

ДИАГНОСТИКА НА АТОПИЧНИЯ ДЕРМАТИ
Атопичният дерматит се проявява с обостряне и се характеризира със суха, пореста кожа, червени петна, везикули, корички и оток. Всичко това е придружено от силен сърбеж, който води до разраняване на кожата. Петната могат да се появят по различни части на тялото, включително лицето (особено при малки деца), ръцете, краката, китките и често в гънките на кожата.

Диагностицирането на атопичен дерматит се основава на клиничен преглед и анамнеза.

ЛЕЧЕНИЕ НА АТОПИЧНИЯ ДЕРМАТИТ
Добрата новина е, че с помощта на съвременните терапии българските пациенти с тежък атопичен дерматит вече могат да подобрят значително качеството си на живот.

Качеството на живот на пациентите у нас значително се е подобрило, откакто в България са налични иновативни терапии с малки молекули (JAK инхибитори), които блокират възпалението в клетките. Тези терапии позволяват на пациентите с умерен до тежък атопичен дерматит да подобрят качеството на живот. Към май 2024 г. в Европа на тези терапии се доверяват над 163 500 пациенти с отлични резултати.

Дерматологът д-р Катя Захариева споделя своя опит с прилагането на терапията инхибиторите при пациенти с атопичен дерматит:

„Още първата ми пациентка, на която приложих това лечение, ми каза: „Вие ми спасихте живота“. За съжаление, голяма част от пациентите все още не са информирани за тази възможност за лечение.“

АТОПИМЕТЪР – НОВ ОНЛАЙН ИНСТРУМЕНТ ЗА ПАЦИЕНТИ С АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ
За да помогне на пациентите да оценят тежестта на заболяването си и да намерят подходящо лечение, в Портала на пациента вече е наличен нов онлайн инструмент – АТОПИМЕТЪР.

Под формата на кратък тест, хората с атопичен дерматит могат да установят как болестта влияе на ежедневието им и в реално време да получат персонализиран отчет с резултати. Този отчет може да бъде обсъден със специалист дерматолог за евентуално адекватно лечение.