След като вече ви запознахме с първите 6 класически грешки, които пречат на човеш да се отърве от излишните мазнини по тялото, време е за втората порция съвети от фитнес инструктура Станимир Михов!

Грешка 7 – не консумирате достатъчно вода

Водата е основен елемент, независимо каква фитнес цел преследвате. Когато тренирате, имате нужда от още повече течности, за да поддържате тялото си добре хидратирано. Също така консумацията на 400-500 мл. вода преди хранене може драстично да намали общия прием на храна, което прави достигането на дневен калориен дефицит по-лесна задача. Загуба на сила и издръжливост, честа умора и невъзможност да усетите контракция в работещите мускули са само част от нежеланите реакции при нисък прием на вода. Колко вода е удачно да се консумира и как да разберем кога сме приели достатъчно? Въпреки, че отговорът варира спрямо личното тегло, възрастта, физическата активност и ред други фактори, добър пример би бил: Ако тежите 70 килограма, здравословното количество би било между 2,5 – 4 литра вода на ден. При установяването коя граница да изберете вземете предвид: климата, физическата активност и потенето.

Грешка 8 – изключвате цяла група от храни

Когато се опитват да свалят килограми и да изгорят мазнини, много хора смятат, че трябва да изключват цяла група от храни, източници на определен макронутриент – обикновено въглехидрати или мазнини. Подобни ограничения могат да поставят ненужен стрес върху психиката ви и да доведат до хранителен дефицит, повлиявайки негативно върху загубата на мазнини. Чрез голямо ограничаване на въглехидратите, лишавате тялото си от най-достъпната енергия, необходима за качествени тренировки. Ограничаването на мазнини изцяло ще лиши тялото от важни витамини и минерали, необходими за оптимално здраве и регулация на хормони като тестостерон, кортизол и др. Балансирайте количествата белтъчини, въглехидрати и мазнини, които приемате според личните си цели, но не ги премахвайте напълно.

Грешка 9 – не приемате достатъчно белтъчини

Протеинът е най-засищащото хранително вещество, което може да консумираме. Телата ни горят повече калории, за да го усвоят спрямо другите макронутриенти. 400 грама чисто месо със зеленчуци, разделено на 2 хранения ще ви засити за дълго време и ще предостави около 500 калории. От друга страна, 100 гр. от сладко изделие като шоколад, което ще ви засити за по-малко от час съдържа между 600 и 700 калории. Добавянето на протеин към всяко хранене може да спомогне да се чувствате сити за по-дълго време и така да намалите общия прием на калории за деня. В същото време е основен изграждащ елемент (мускулна маса, кожа, коса, нокти и др.) и може да способства за ускоряване на метаболизма. Проучване, извършено между 50 доброволци със затлъстяване или наднормено тегло, разделени на 2 групи и подложени на високо протеинова и умерено протеинова диета, отсъжда в полза на високо протеиновата диета. Групата с прием на повече протеин свалила около 9.5 кг., a групата, която приемала средно количество от макронутриента – около 5.9 кг. В същото време групата, която е приемала повече протеин е свалила и  около 10% повече подкожни мазнини.

Грешка 10 – консумирате алкохол често

Прием на алкохол в минимални количества може да е полезен за организма, но честата консумация почти със сигурност ще ви провали, ако искате да изгорите мазнини. Алкохолът съдържа 7 калории на грам (повече от протеините и въглехидратите) и в същото време не предоставя никаква полезна хранителна стойност. Има свойството да блокира окисляването на мазнините по подобен начин на въглехидратите. Резултатът от този процес е по-малка възможност на тялото да използва мазнини за енергия, защото първо трябва да „изгори“ алкохола. В много алкохолни напитки са добавени захар, подсладители и оцветители, които могат допълнително да повлияят негативно на диетата и на здравето.

Грешка 11 – храните се със "здравословни" храни

Не всички храни, които се рекламират като здравословни, са полезни за вас. Използват се изключително много маркетингови трикове, които могат да ви подведат, че една храна е здравословна. Примери са продукти с намален % мазнини, но добавена захар и допълнителни съставки за по-добър вкус, мирис и вид или напитки с 0 калории и захар, които съдържат съставки, доказали се като вредни за здравето. Също трябва да се вземе предвид, че колко здравословна е една храна, не определя нейната калоричност.

Грешка 12 – стрес

Физическият и психически стрес могат да попречат на загубата на мазнини. Постоянни стресови ситуации се свързват с повишени нива на хормона кортизол. Високите нива на кортизол ограничават производството на други хормони, необходими за поддържане на по-нисък процент мазнини и покачване на мускулна маса като тестостерон и хормон на растежа. Въпреки че не всичко е под наш контрол, когато става въпрос за стресови ситуации, има неща, които могат да са от полза. Примери са йога, стречинг, пълен ден почивка от задължения, които ви натоварват умствено и физически и други.

Заключение

Не очаквайте пълно съвършенство, а вместо това се опитайте да допускате колкото се може по-малко грешки по пътя. Дори да не спазвате диетата или хранителния си режим на 100%, опитайте се да затвърдите здравословни навици. Така ще си подсигурите дълготрайни резултати, които няма да са само за период от 1 или 2 месеца. В статията са посочени основни неща, които да следите. Има много други фактори, но е добра идея първо да се започне с най-основното, вместо да се търси супер напреднала тайна, с която да отслабнете за 1 месец. Не чакайте "перфектното време", за да започнете. Варианти винаги има, стига да го желаете достатъчно.