Яйцата за Великден може да се боядисват в красиви, нежни цветове с естествени багрила. Не е нужно да купувате специални бои - може само да отворите шкафовете в кухнята. Червено зеле, люспи от лук и кафе са едни от продуктите, с които може да получите наситени цветове бързо и лесно. 

Натурално оцветяване 

Два са основните начина за натурално боядисване на великденски яйца.

Варене - яйцата се сваряват заедно с оцветителите. Топлината позволява на багрилата да се разтворят и да оцветят интензивно и равномерно черупките. 

Потапяне или накисване - отделно сваряване на яйцата и съставките за боята, които след това се смесват. По този начин се получават фини, полупрозрачни красиви нюанси, макар и често неравномерни. 

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Снимка: iStock

Необходими продукти:

Червено зеле - около 4 чаши нарязано

Куркума - 3 супени лъжици

Люспи от стар лук - от около 12 глави

Цвекло -  4 чаши нарязано

Кафе - 1 чаена чаша смляно черно кафе 

 

Снимка: iStock

От кое какъв цвят се получава?

  • Синьо, виолетово - червено зеле
  • Наситено златно - сваряваме яйцата в разтвор с куркума.
  • Охра - варим в лучени люспи.
  • Наситено тъмнокафяво - варят се в кафе за 30 минути
  • Бледожълто - яйцата се потопяват в разтвор от куркума на стайна температура
  • Оранжево - разтвор от лучени люспи
  • Розово към червено - разтвор от цвекло
  • Светлосиньо - разтвор със зеле - отново за 30 минути.
  • Цвят лавандула - потапяме яйцата в разтвор от цвекло за 30 минути, след което добавяме разтвор от зеле за още толкова време.
  • Светлорозово - използваме първо разтвор на куркума, след което добавяме разтвор от люспи лук

Как да боядисаме яйцата  

Багрилото, което сме избрали, се поставя в 1 литър вода с 2 супени лъжици бял оцет (ако е необходимо повече вода, за да се покрият съставките, пропорционално се увеличава количеството на оцета). Оставя се да заври на ниска температура за 30 минути. Получената боя се прецежда в купа.  

Яйцата се в поставят в съда с прецедената боя за половин час. След като се извадят, се подсушават леко със салфетка и се оставят да изсъхнат. Тъй като натуралните бои са склонни да избледняват с времето, може да запазим цвета им, напръсквайки ги с матов или гланцов акрилен лак спрей.

  • Какво се яде на Велика събота? (СНИМКИ)
  • Великден в ръцете ти – яйцата, в които се крие цяла микровселена (СНИМКИ)
  • Как да боядисаме перфектното червено яйце БЕЗ химия
  • Великден с Росица Петрова – от гланцова хартия до играчки с кауза (СНИМКИ)
  • Разпети петък - какво се яде на най-тъжния ден от Страстната седмица
  • AI Великден - великото дигитално възкресение или довиждане на празничното несъвършенство?
  • Защо се минава под масата на Разпети петък?
  • Великден, изплетен на 1 кука: Петелът Пейо и зайка Карамел (СНИМКИ)
  • Ако Илон Мъск контролираше Великден… (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • Как да не се спукат яйцата за Великден?