"Продухани" или "издухани" яйца са тези, на които през малка дупка в черпката се изваждат белтът и жълтъкът. Техниката не е трудна, но за да се получи добре, има някои тънкости, които е добре да знаете. Празното яйце се използва за по-специфична украса на Великден и може да се запази дълго време.
За целта се използва сурово яйце.
- То се продупчва в двата края с помощта на игла за шиене или гвоздей с дебелина 2-4 мм. Може да се използват и предназначени за целта инструменти и комплекти, продавани в специализираните магазини.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
- След като се пробият горната и долната част на яйцето, е нужно леко и внимателно да се разширят направените отвори. Добре е по-големият отвор да е в долната част, откъдето ще изтече съдържанието.
- Горният трябва да е с диаметър, достатъчен, за да може да се провре клечка за зъби или тел (например изправен кламер). С него се разбъркат белтъкът и жълтъкът. Така течността става хомогенна и се излива по-лесно.
- Следващата стъпка е самото "издухване" на яйцето. Това става с помощта на тънка сламка, през която започваме да духаме. По принцип може да се направи и без нея. В този случай е добре предварително да измиете яйцето, за да е чиста черупката.
- Празната черупка се мие под тънка струя вода - с цел окончателно да премахнем остатъците от съдържанието. И да оставим добре да изсъхне.
- Празната черупка от яйце вече е готова за боядисване и украса - спрямо личния ни вкус и предпочитания.