Сладките картофи и цвеклото са продукти, с които се получава чудна симбиоза. Освен че са с ярки цветове, те са и много вкусни. Смесени и подправени с подходящите вкусове правят прекрасен дип, който може да използвате към пресни зеленчуци, хляб или различни видове сирена и хапки. 

 

 

 

  

 

Съставки

  • 2 ч.л. Корен джинджифил
  • 2 с.л. Лимонов сок
  • 2 с.л. Тахан
  • 1/2 ч.ч. Вода
  • 1/2 ч.ч. Кисело мляко
  • 1 ч.л. Къри
  • 1/2 ч.ч. Червено цвекло
  • 1 ч.ч. Сладък картоф
  • 1 ч.л. Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Обелете 2 средно големи картофите и малка глава цвеклото и ги сварете. Пасирайте, за да се получи пюре.  
  • 2. Загрейте малък тиган на котлона. Сипете кърито и го оставете леко да се препече за около минута. 
  • 3. Смесете пюретата с киселото мляко, водата и тахана. Овкусете с лимоновия сок, джинджифила, солта и кърито. Разбъркайте продължително. Може да използвате и кухненски робот, за да стане гладко и кремообразно.
  • 4. Сервирайте студено или на стайна температура.