Всеки човек, притежаващ куче, знае, че то се превръща в едно от най-ценните неща в живота и ежедневието му. Кучетата се нуждаят от любов, внимание и непрестанни грижи. Колко обаче сме готови да платим за домашен любимец?

Без значение откъде е кучето, американците харчат средно по 1674 долара годишно за своето куче.

Чистокръвните кучета струват пет пъти повече от смесените такива. Въпреки че това може да изглежда много, има дори по-скъпи кучета от чистокръвните и това са 10-те най-скъпи породи кучета през 2023 г. Класацията е на prudentpet.com

Топ 10: Афганска хрътка – 7000 долара

Снимка: iStock

Тя произхожда от планините на Афганистан и се смята за едно от най-красивите кучета с разрошена козина и къдрава опашка. Тази порода се нуждае от ежедневно разресване, тъй като дългата им копринена козина се заплита много лесно. Средната им  продължителност на живота е между 10 и 14 години. Те са предразположени към заболявания като катаракта и хипотиреоидизъм, чието лечение може да струва до 3000 долара.

Топ 9: Фараоново куче – 7500 долара

Снимка: iStock

На Малтийските острови тази порода се използва за лов на зайци. Тези кучета са изключително интелигентни и атлетични и обикновено тежат от 45 до 55 кг. Средната продължителност на живота им е 11-14 години. Тези кучета са изключително чувствителна към стрес. Той може да доведе до тежки храносмилателни и невротични проблеми, чието лечение може да струва повече от 1500 долара.  

Топ 8: Дого Аржентино – 8000 долара

Снимка: iStock

Първоначално са създадени за лов на едър дивеч в Южна Америка и Азия. Заради мускулестия си ръст породата е една от най-скъпите кучета в света. За първи път са развъдени през 1928 г. Основните предци на дого аржентино са изчезналите кордобски бойни кучета и немския дог. Заради доминиращите им физически характеристики притежаването им е незаконно във Великобритания, Колорадо и Ню Йорк. Средната им продължителност на живота е 12-14 години. Породата е предразположена към дисплазия на тазобедрената става и глухота, което води до сметки за ветеринарни услуги в размер до 1600 долара. Без редовни ежедневни упражнения обаче здравословните проблеми могат да се увеличат, а едновременно с това и разходите по тях.

Топ 7: Канадско ескимоско куче – 8750 долара

Снимка: iStock

Една от най-редките породи в света и в момента е пред изчезване. Според източници през 2018 г. са останали по-малко от 300 кучета. Те са пренесени в Северна Америка от Сибир преди повече от 1000 години. Броят им намалява главно поради изобретяването на моторните шейни и убийствата на кучета от Кралската канадска конна полиция през 1950-1970 г. Тогава са убити около 20 000 канадски ескимоски кучета. Причината - да се наруши умишлено начина им на живот и породата никога да не се възстанови. Тези кучета често страдат от усукване на стомашната кухина, ентропион, при който клепачът се сгъва сам, непоносимост към топлина и артрит. За канадските ескимоски кучета се казва също, че са много териториални и често реагират прекалено остро на леки смущения, поради което не са идеални за семейства с деца.

Топ 6: Ротвайлер – 9000 долара

Снимка: iStock

Въпреки че могат да се намерят на цени около 1500 долара, тяхното отглеждане е доста скъпо, заради сметките за ветеринар. Породата е изключително податлива на много заболявания като рак, проблеми със ставите, и др. Продължителността им на живота също е значително по-ниска от тази на другите кучета – между 8 и 10 години.

Топ 5: Азавак – 9500 долара

Снимка: iStock

 

Като една от най-новите породи - от 2019 г., Азавак е и една от най-скъпите. Произхождащи от Западна Африка, те се използват главно като ловни кучета. Предвид това, азауаките бързо се възстановяват от наранявания и имат малко наследствени заболявания. Те страдат само от епилепсия или болестта на Воблер. Средната продължителност на живота на тези животни е 12-15 години при висококачествени грижи.